Održano gostujuće predavanje turističkog preduzeća Lipska pećina




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Da uspješan radni tim uvijek postiže zapažene rezultate, dokazao nam je rukovodstveni tim preduzeća "Turističko preduzeće Lipska pećina". Izvršni direktor gospodin Tomo Knežević, direktor marketinga i prodaje, gospođa Milena Raičević i Jelena Đuranović iz sektora marketinga, na praktičan način prenijeli su prisutnim studentima svoja iskustva i znanja u organizaciji rada, važnosti timskog rada, uticaju marketinga i digitalizacije na nivo prepoznatljivosti njihovog brenda i uticaju na povećanje njegove prodaje, ali i neophodnosti saradnje sa okruženjem.

Radi se o preduzeću čiji jedinstven turistički proizvod u osnovi čini speleološki objekat "Lipska pećina", koja je prvi i za sada jedini valorizovani objekat ove vrste u našoj zemlji. Ljepota pećine koja ostavlja bez daha, od davnina je mamila pažnju naučnika ali i vladara Crne Gore. U nekoliko navrata pokušano je da se pećina uredi za posjete, što je prvi put i učinjeno 1929. godine. Međutim pećina, kakvom je danas vidimo, za posjete je uređena i otvorena 2015. godine, kao plod privatno-javnog partnerstva između "TP Lipska pećina" i prijestonice Cetinje. Na projektu uređenja objekta angažovan je čitav niz stručnjaka različitih oblasti: speleolozi, geolozi, hidrolozi, biolozi, arhitekte, građevinari i drugi, čije prisustvo je bilo neophodno u adekvatnom rukovanju prirodnim blagom kao što je "Lipska pećina".
Takođe, veliki rad, trud, zalaganje, obuke i treninzi za birane kadrove koje povezuje ljubav prema pećini, bili su potrebni da se formira uspješan tim zaposlenih u "TP Lipska pećina". Rezultati njihovog rada mjerljivi su u broju ostvarenih posjeta pećini, ali i pozitivnim komentarima i utiscima njihovih posjetilaca kroz različite komunikativne kanale. Naravno, mjesta u ovom uspješnom timu još ima, a naši studenti su dobrodošli!

Iz preduzeća ističu na značaj saradnje sa prijestonicom, lokalnim preduzetnicima, stanovništvom i uopšte društvenom zajednicom u kojoj egzistiraju.
 
Studenti su imali priliku da se upoznaju sa jednim manjim marketinškim projektom koji je "TP Lipska pećina" uradila prije dvije godine, a čiji su krajnji produkt - mapu Crne Gore, i dobili. Ova mapa štampana je u preko 200000 primjeraka i uvijek se traži više. Pogodna je za sve turiste i nudi osnovne informacije, sa top 20 atrakcija u Crnoj Gori.

"Turističko preduzeće Lipska pećina", saradnju sa našim Fakultetom nastaviće i u buduće, a zajedničkim naporima učinićemo da i rezultati naše saradnje budu mjerljivi.

Zahvaljujemo se našim gostima na divnoj prezentaciji, izdvojenom vremenu, savjetima, otvorenosti za saradnju i naravno, naučenom!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.