Autentična ponuda presudna za ruralni turizam




Autentična ponuda presudna za ruralni turizam

Turizam je razvojna šansa za ruralna područja, pri čemu treba izbjeći pretakanje urbanog i masovnog turizma u ovim prostorima. To je zaključeno na panelu povodom Svjetskog dana turizma, 27. septembra 2020. godine, u Turističkoj organizaciji Bar, na kojem je učestvovao i predstavnik Fakulteta za turizam i hotelijerstvo UCG dr Ilija Moric, zajedno sa  kolegama iz regiona. 

Tema ovog panela je bila "Turizam i ruralni razvoj".

Svjetska turistička organizacija UNWTO ovogodišnju temu Dana turizma odredila je prije pandemije, a potražnja za turističkim uslugama u ruralnim područjima ove godine je izraženija nego u gradovima i velikim destinacijama.

Razlozi su većim dijelom zdravstveni, jer su se zbog brige za zdravlje i pridržavanja epidemioloških mjera, poput fizičke distance, ljudi okrenuli bližim odredištima više uronjenima u prirodu, bez velikih smještajnih kapaciteta i masovnosti.

"Ne treba nam urbani turizam koji se preselio u ruralni prostor, nego autentična ponuda koja uvažava sve specifičnosti tog prostora cijele godine i to onda može biti šansa za razvoj tog prostora. To ne može biti jeftina ponuda, iako se to često očekuje, jer se oduvijek mislilo da se na selu može nabaviti nešto povoljnije nego u gradu. Nije problem ni infrastruktura, jer ponekad je prednost i nerazvijenost kraja, pa i pastirska naselja po planinama bez vode i struje mogu biti atraktivna, ali je važno ne dopustiti apartmanizaciju u tom prostoru i slično što se događa na obali", istaknuo je Moric.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.