Onlajn predavanje o budućnosti u ruševinama večeras u 20h




Onlajn predavanje o budućnosti u ruševinama večeras u 20h

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA / EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI
predstavlja:
Louis Henderson
Predavanje umjetnika
11.05.2021 u 20h / Zoom platforma

Link za pristup Zoom predavanju:


https://us02web.zoom.us/j/3364842045?pwd=SWVld3pDR0xaSG1lRHlwMkQxWmdHdz09
Meeting ID: 336 484 2045 
Passcode: L8Dfqv

Louis Henderson / All That is Solid, 2014
Colour / B&W, 5.1 Surround, 16:9;
15 minutes. Courtesy of the artist and LUX
(film možete vidjeti na izložbi Budućnost u ruševinama, Fondacija Petrović Njegoš, Dvorac na Kruševcu / 1 sprat)


Rad Louis Hendersona All That is Solid (2014) je studija o e-recikliranju i neokolonijalnom rudarstvu snimljena na deponiji elektronike Agbogbloshie u Akri i ilegalnim rudnicima zlata u Gani. Video gradi vizuelnu kritiku kojom se ruši kapitalistički mit o nematerijalnosti nove tehnologije otkrivajući težinu minerala koja uzemljava oblak u njegovom zemaljskom porijeklu.

Louis Henderson je filmski stvaralac i pisac koji eksperimentiše sa različitim načinima rada sa ljudima kako bi se pozabavio i preispitao naše trenutno globalno stanje definisano rasnim kapitalizmom i uvijek prisutnom istorijom evropskog kolonijalnog projekta. Od 2017. godine, Henderson radi u umjetničkoj grupi The Living and the Dead Ensemble. Sa sjedištem između Haitija i Francuske, ova grupa se fokusira na pozorište, pjesmu, slam, poeziju i film. Njihov prvi dugometražni film Ouvertures dobio je posebnu nagradu FIPRESCI na 70. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2020. godine. Njegova djela su prikazana na raznim međunarodnim filmskim festivalima, u umjetničkim muzejima i na bijenalima, a
distribuiraju ih LUX i Video Data Bank. Živi i radi u Parizu.

BUDUĆNOST U RUŠEVINAMA kuratorke Natalije Vujošević, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore i u saradnji sa Fondacijom „Petrović Njegoš“ i Institutom za savremenu umjetnost, dio je programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI, projekta TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image), British Council-a i LUX-a, koji je razvio kurator Tendai John Mutambu, British Council i LUX. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI se Zapadnom Balkanu predstavlja kroz seriju izložbi, projekcija i događaja, koje uređuje šest kuratora iz regiona.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.