MasterClass Zijaha A. Sokolovića na Fakultetu dramskih umjetnosti 7. aprila




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet dramskih umjetnosti u saradnji sa JU Gradskim pozorištem iz Podgorice, u okviru pratećeg programa Festivala RUTA GRUPA TRIGLAV, sa velikim zadovoljstvom vas poziva na MasterClass Zijaha Sokolovića pod nazivom "Samo glumac pozorište dovodi u pitanje". MasterClass će biti u četvrtak 7. aprila, od 11 do 14h, u multimedijaloj sali FDU - Cetinje.  

 

ZIJAH Asima SOKOLOVIĆ, glumac

Rođen u Sarajevu, gdje je i završio Dramski studio i Akademiju scenskih umjetnosti. Život Glumca počinje u „Malom pozorištu“ / „Kamerni teatar 55“ Sarajevo 1968. Igrom „ ljubavi i slučaja“ postaje Glumac. Onda i pisac, poslije i režiser, a onda i profesor Glume. Sa tim saznjanjima je poslije istraživao prostore i granice Glume i pozorišta kroz Th/ea/rt/o projekte u Austriji, Salzburgu.

1976 Diplomirao na Akademiji Scenskih umjetnosti u Sarajevu sa predstavom „Ex Ponto“ Ive Andrića.

1978 piše tekst za monodramu „Glumac... je glumac... je glumac“, koju igra već 40. godinu 1.620 puta, a čiji tekst je preveden na njemački, francuski, poljski, engleski i italijanski jezik i igran u dvadeset zemalja svijeta sa premijerama u Beču, Parizu, Varšavi, Londonu, Berlinu, Njujorku, Sidneju, Trstu, Rimu.

1983 uzima status Slobodnog umjetnika.

Kasne 1991 počinje život u Beču, Austrija.

1993 počinje život režisera kroz režije u pozorištima Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovinie. Te 1993 u Beču
piše tekst za kabare „CABAres, CABArei“ koji igra već 25 godina 1351 put, a tekst preveden na bugarski jezik i premijerno izveden u Sofiji.

Iste, 1993 godine, u Interkultheatru u Beču nastaje predstava za djecu i odrasle „Ko bajagi donijela me roda“, koja se igra 25 godina 798 puta. 1996 u „Toi haus“ teatru u Salzburgu osniva Evropski Th/ea/rt/o projekat, edukacija i zabave djece pomoću Glumaca i Glume kroz formu pozorišne predstave.

1996 u okviru Evropskog mjeseca kulture u Ljubljani, sa džez kvartetom „Lolita“, na tekst Antona Pavloviča Čehova „Medvjed“, pravi predstavu sa kojom putuje po svijetu i dobija najveće umjetničke nagrade za 121 predstavu. 1999-2004. postaje profesor Glume na Bruckner univerzitetu u Linzu. 2002 osniva The/Arto projekat i u Zagrebu sa predstavama „Rođenje“, „Matematika“, „Telefon“ „Demokratija – Demokracija“, „Ravnopravnost muškarca i žene“
i „Droga“, „Nasilje“u akcijama „101 predstava po otocima Hrvatske“, „gluma u prevenciji droge“ , „gluma u prevenciji nasilja u porodici“, „gluma kao terapija za djecu s teškoćama u razvoju“.

2008 u Gradskom kazalištu Sisak osniva ciklus „male PREDSTAVE NEOBIČNE teme“, David Harower „Kos“, Robert Holman „Jonah i Otto“, Carole Frechette „Ona, on i vi“.

2015 izdavačka kuća iz Zagreba HENA i Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske izdaju knjigu „Glumac...je glumac...je glumac, a 2019. i knjigu kabarea „CABAres, CABArei“Režirao i igrao je u 144 predstave.

Snimio 32 filma „Samo jednom se ljubi“, „Miris dunja“, „Zadah tela“, Outsider“, „Remake“, „Jasmina“...

Snimio 51 TV dramu i seriju „Niko ko ja“, „Nedjeljni zabavnik“, „Zagrljaj“, „Laku noć djeco“, „Memoari porodice Milić“, „Otvori prozor“, „ A sad, Zijah“, „Ljubav, navika, panika“... Za svoj umjetnički rad dobio sedamdesettri umjetničke nagrade, četiri Zlatna lovor vijenca MESS-a u Sarajevu, tri Zlatne kolajne monodrame u Zemunu, dvije Sterijine nagrade u Novom sadu, Zlatnu Arenu u Puli, Nagradu grada Sarajeva, šest Mostarskih liski, dva Zlatna Lava u Umagu, Gran Prix za režiju u Moskvi, Gran Prix za Glumu u Yerevanu, Kievu, Kielu, Bitoli, Nikšiču, Ptuju, Umagu, Mostaru...

Bio gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnosti u Beogradu... živi u Beču.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.