Dani švedskog filma u Crnoj Gori: MasterClass na FDU - Cetinje, 13. aprila




 Dani švedskog filma u Crnoj Gori: MasterClass na FDU - Cetinje,  13. aprila

Poštovane/i, 

Pozivamo Vas da nam se u srijedu, 13. aprila, od 10.00h pridružite na MasterClass-u koji će se održati u sali Studio FDU-a Cetinje, u organizaciji i saradnji sa Ambasadom Švedske i JU Filmski centar Crne Gore.  

U nastavku ove objave šaljemo Vam i detaljan raspored:

10.00 - 11.00 / MasterClass sa Sarom Jang rediteljkom filma “Nevaljalci kriminalci” i Mikaelom Krosom, producentom “Bijelo smeće”

11.00 - 11.15 / Pauza

11.15 - 12.15 / MasterClass - nastavak

12.15 - 12.30 / Diskusija

U okviru programa koji možete naći u dodatku ove objave  biće, takođe predstavljeno sedam švedskih filmova iz nove filmske produkcije i zanimljive goste iz Švedske. Kroz retrospektivu filmova različitih žanrova, od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara do parodije na švedski način, imaćete priliku da upoznate Švedsku i Šveđane kroz prizmu njihove multikulturalnosti i spoja različitih mentaliteta. Poseban naglasak je stavljen na pitanje opšte ravnopravnosti u društvu i na izazovima svih koji se za nju bore. Izuzetno nam je drago što ćemo imati priliku da uživo razgovaramo sa gostima, filmskim stvaraocima iz Švedske i sa domaćim akterima iz sfere aktivizma za ravnopravnost. Švedska filmska produkcija je, uprkos pandemiji koja je donijela mnoge izazove filmskim stvaraocima, uspjela da realizuje brojna ostvarenja. Većina filmova ovog programa snimljeni su u periodu 2019-2021, sa izuzetkom posebno selektovanog filma “Krv Laponaca” iz 2016. Za selekciju filmova zahvaljujemo se glumici i producentkinji Jeleni Mili u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Međunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

Dobrodošli!

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.