Profesori FDU učestvovali na konferenciji posvećenoj multikulturalizmu i savremenim umjetničkim praksama




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

U  organizaciji njemačke fondacije Konrad Adenauer u Ulcinju je od 4. do 6. decembra održana regionalna konferencija "Moć kulture - Multikulturalizam i savremene umjetničke prakse: Etnizacija ili interakcija"  u okviru koje je uvodno izlaganje  održao prof. mr Janko Ljumović, koji je ujedno bio i programski urednik konferencije, a svoja izlaganja imali su docent dr Vuk Vuković (Potentnost umjetničkih praksi u prostoru digitalnih medija) i saradnica u nastavi mr Jelena Mišeljić (Transkulturni aspekti evropskog filma).

Konferencija je u središte pažnje postavila politiku multikulturalizma kroz njenu manifestaciju u polju savremene kulture, kroz dilemu da li je ona samo deklarativna platforma ili prostor za interakciju kulturne raznolikosti na prostoru zapadnog Balkana. Tema multikulturalizma je aktuelna i u širem evropskom kontekstu, jer smo na različitim primjerima svjedoci njene revizije, koju posebno determiniše migrantska kriza u Evropi, koja na postojeći kontekst balkanskog ili postjugoslovenskog iskustva dodatno problematizuje njenu primjenu u praksi. Zemlje zapadnog Balkana, kao tranzicioni i turbulentni prostori, u dilemi svoje evropske perspektive ili okrenutosti prošlosti, upravo kroz ovu temu pokazuju i dalje svoju ranjivost kroz ksenofobiju i strah od različitosti, mitomaniju, izolaciju, nemogućnost prekoračenja granica, kako političkih tako i estetskih.

Tematski okvir konferencije takođe referiše na poznate evropske modele međunarodne kulturne saradnje (mreže, koprodukcije, partnerstva, mobilnost umjetnika) koji na taj način ostvaruju politiku multikulturalnosti i interkulturnog dijaloga, koji nije svodljiv samo na etničke kategorije, iako su one najdominantnije u praksi.

Svoje radove i izlaganja u okviru panela Javne politike i multikulturalizam predstavili su: Milica Nikolic, Ministarstvo kulture Crne Gore, kancelarija za UNESCO, Hatidža Đoni, potpredsjednica Opštine Ulcinj i Suljo Mustafić, profesor književnosti, Bošnjačka stranka Crne Gore. U panelima Umjetničke prakse i multikulturalizam I i II svoja izlaganja imali su i  pisci Laslo Vegel iz Srbije  i Andrej Nikolaidis iz Crne Gore,  Hazim Begagić,  direktor Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Luçjan Bedeni, direktor Nacionalnog muzeja fotografije Marubi i Tea Çuni, rukovodilac odjeljenja za komunikaciju i promociju muzeja Marubi iz Skadra.

Kao uvod u konferenciju  organizovano je književno veče Lasla Vegela, koje je moderirao Andrej Nikolaidis.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.