FDU premijera predstave „AURA“ u Nikšićkom pozorištu večeras u 20h




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstava „Aura“ po dramskom tekstu Sare Đurović i u režiji Nevene Rajković biće premijerno izvedena na Velikoj sceni Nikšićkog pozorišta u ponedjeljak 13. maja 2019. g. u 20h.

Ovaj projekat predstavlja rezultat  koprodukcione saradnje JU "Zahumlje" iz Nikšića i Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje, Univerziteta Crne Gore.

Projekat je realizovan uz pomoć finansijskih sredstava obezbijeđenih putem Konkursa za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva finansija Crne Gore i Konkursa za sufinansiranje projekata i programa za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva kulture Crne Gore.  

Rediteljska eksplikacija:

Velika Britanija, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, u atmosferi otuđenosti i opresije, političkih previranja, pobune mladih i radničke klase, otvorila je prostor za stvaranje novog muzičkog pokreta – post panka. Post pank nastaje kao sredstvo izražavanja bijesa, iskazivanja sopstvene nemoći i otuđenosti od društvenih centara moći...kroz  prepoznatljiv naglasak na individualno mišljenje i osjećanje.

Kao predstavnik post pank pokreta izdvaja se bend Joy Division koji je svojom muzikom i pjesmama, i burnim, tragično završenim životom frontmena Ian Curstis-a, postao legendaran. U našoj predstavi, mi prikazujemo Iana Curtisa kao autentičnu ličnost, osjetljivog čovjeka teške naravi i idejnog vođu benda, i težimo rasvjetljivanju mehanizama koji dovode takvu jednu ličnost do samoubistva. Bavimo se temom društva naspram pojedinca, pitanjem ljubavi, stvaralaštva, zajednice, odnosa unutar zajednice, pitanjem odgovornosti, stradanja i mladosti koja je svojom svojstvenom energijom spremna da ruši sve granice. Vrijeme u predstavi traje pet godina i obuhvata Ianov život neposredno prije burnog perioda rastanka sa ostalim članovima benda i njegovom porodicom, preko burnih godina provedenih na svirkama, preko prvog albuma i probijanja benda na top listama i konačne smrti autora. U predstavi preovladava melodramska struktura drame i zapleta kao i ljubavni trougao Ian-žena-ljubavnica koji će kao isječak iz života pružiti cjelovitu sliku o tragičnom frontmenu grupe i biti interesantan životni siže o psihičkom i emotivnom rascjepu ličnosti. Stoga je glavni fokus ove predstave na mladim ljudima, njihovim željama, njihovim dostignućima, njihovom padu i stradanju što se ujedno poklapa sa činjenicom da su i svi glumci koji su angažovani na ovom projektu, takođe mladi ljudi koji instinktivno prepoznaju, osjećaju i razumiju energiju ove priče.

 

U predstavi igraju:

IAN: Stevan Vuković*

BERNARD: Pavle Prelević*

ANIK: Jelena Laban*

DEBORA: Jelena Šestović*

STIVEN: Jovan Krivokapić

PITER: Vukan Pejović

Studenti II godine glume u klasi profesora Branislava Mićunovića

 

Produkciju predstave potpisuju:

Režija: Nevena Rajković

Dramaturgija: Sara Đurović

Produkcija: Edin Jašarović, Jelena Šoškić i Vojislav Vojo Krivokapić

Reditelj supervizor na projektu: red. prof Branislav Mićunović

Saradnik na glumačkim zadacima: Julija Milačić

Muzika: Nemanja Bečanović

Kostimograf: Marta Garčević

Tehnički koordinator: Zdravko Rosandić

Dizajner tona: Marko Vujačić

Dizajner svijetla: Zoran Vukotić 

 

Specijalnu zahvalnost u realizaciji projekta dugujemo: Veliboru Damjanoviću, Dragici Milić, Vojislavu Voju Krivokapiću i prof. Branislavu Mićunoviću na njihovoj angažovanoj pomoći

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.