Fakultet dramskih umjetnosti, 22.05.2019

Film Dušana Kasalice na Međunarodnom filmskom festivalu u KanuX

Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorio je SEE Factory omnibus – pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film “The Package”, koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica, koji je saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, i rumunska rediteljka Teodora Ana Mihai.

Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i filmskih centara iz regiona – Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije i Filmskog centra Slovenije, u saradnji sa Atlantic Grupom, Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, SCCA/pro.ba u ime Jugoistočne Evrope i Cineli Digitala sa francuske strane. Cilj Factory projekta je promocija novih talenata na međunarodnoj sceni, omogućavanje mladim filmskim autorima, lokalnim i međunarodnim, da se upoznaju i stvaraju zajedno.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji je ove godine svečano otvoren projekcijom filma Džima Džarmuša “The Dead Don't Die”, kroz brojne programske segmente, premijerno su prikazana ostvarenja Terensa Malika, Kventina Tarantina, Pedra Almodovara, braće Darden i mnogih drugih. Festival u Kanu traje do 25. maja, do kada će, u trci za Zlatnu palmu, biti prikazano 21 filmsko ostvarenje.

U Kanu su, ove godine, i predstavnici Filmskog Centra Crne Gore, crnogorski producenti i reditelji, kao i predstavnici Udruženja glumaca Crne Gore.

Na ovogodišnjem marketu, u okviru Filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore, po treći put, predstavlja aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. Posjetiocima crnogorskog štanda su, tokom festivala, predstavljeni filmski projekti iz naše zemlje, koji se nalaze u različitim fazama produkcije. Takođe, ukazano je i na potencijale i kapacitete koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama. U svrhu promocije, Filmski centar je i ove godine pripremio dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori, i “Montenegrin Cinema 2019” koji predstavlja aktuelne filmske projekte, u različitim fazama realizacije.

 

Broj posjeta : 248