Student FTV režije Andrija Mugoša dobitnik plakete "Prvi metar" na 3. Festivalu Ravno Selo




Student FTV režije Andrija Mugoša dobitnik plakete "Prvi metar" na 3. Festivalu Ravno Selo

Plaketu "Prvi metar" za najbolji kratkometražni omladinski film dobio je film "Praskozorje", reditelja Andrije Mugoša sa Fakulteta dramskih umjetnosti - Cetinje.  Film “Praskozorje“ nastao je kao završni ispitni rad na osnovnim studijama FTV režije na FDU  Cetinje. (mentor-vanredni profesor Marija Perović, saradnik u nastavi Dušan Kasalica)

Od 21. do 23. juna održan je treći Ravno Selo Film Festival posvećen debitantskom igranom i studentskom filmu. Ove godine domaćin festivala je Akademija umetnosti Novi Sad, a njihovi specijalni gosti bili su studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja (Andrija Mugoša i Sleven Sošić). Program festivala uključivao je i obilazak Akademije umetnosti u Novom Sadu kome je kao glavni gost prisustvovala i naša vanr. prof Marija Perović koja je ujedno bila i koordinator predstavljanja i projekcija studentskih filmova sa Cetinja.   
Festival se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije, Grada Vrbasa i producentske kuće Zillion film.

Nagradu našem mladom reditelju uručio je Aleksandar Protić uz sledeće obrazloženje stručnog žirija: Film Praskozorje Andrije Mugoše najbolji je u kategoriji studentskog kratkometražnog filma. Vizuelno i montažno precizan, film na vešt način prikazuje kontrast prelepih predela Crne Gore i beznađa koje u njemu vide nove generacije. Hrabra tema koja u srž postavlja pitanje slobode. Da li izmedju dileme – „tamo negde“ biti bilo šta ili naizgled nigde, biti to što jesi, možda postoji i treće rešenje?! 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.