Prof. Dubravka Drakić o učešću Fakulteta dramskih umjetnosti UCG u izradi DAISY udžbenika




Prof. Dubravka Drakić o učešću Fakulteta dramskih umjetnosti UCG u izradi DAISY udžbenika

 

Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore učestvovao je u izradi audio udžbenika u Daisy formatu, namijenjenih slabovidoj djeci i djeci sa smetnjama u razvoju, čija je inicijativa uvođenja u inkluzivno obrazovanje u Crnoj Gori prepoznata kao jedna od  75 najboljih inovativnih praksi na globalnom nivou.

To priznanje inicijativa je dobila na konferenciji Zero Project 2020 - međunarodnom samitu o inkluzivnom obrazovanju i komunikacionim tehnologijama, koji okuplja više stotina stručnjaka iz ove oblasti širom svijeta.

Kako je doprinos Fakulteta dramskih umjetnosti u izradi DAISY udžbenika ostvaren zahvaljujući, prije svega, radu prof. Dubravke Drakić i studenata Glume, koji su, u svojstvu naratora, snimali tekstove – sadržaj udžbenika, o ovoj inicijativi i radu studenata razgovarali smo sa prof. Drakić.

Prema njenim riječima, inicijativa je pokrenuta prije šest godina od strane UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva, Resursnim centrom za djecu i mlade „Podgorica”,  Zavodom za školstvo i Fakultetom dramskih umjetnosti.

„Svi smo bili svjesni koliko je rad na tom projektu važan i jako smo se radovali kada je Udžbenik – čitanka u audio (Daisy) formatu za slabovidu djecu i djecu sa smetnjama u razvoju, nakon dvogodišnje pripreme, postavljen na sajt Resursnog centra, dostupan svima - djeci, nastavnicima, roditeljima, svima koji očekuju da inkluzija, kao prioritet našeg školstva, bude prostor koji uključuje kreativno promišljanje, inovativne ideje i multidisciplinarno povezivanje“ – kazala je Drakić.

Ona je objasnila da je školski program u Resursnom centru podrazumijevao učenje i praćenje nastave po udžbenicima sa Brajevim pismom.

„Zahvaljujući kancelariji Unicefa u Crnoj Gori, Resursnom centru Podgorica je  nabavljena oprema, opremljen studio i organizovana edukacija zaposlenih na projektu snimanja udžbenika u Daisy formatu, kako bi se pristupilo najobimnijoj i nazahtjevnijoj fazi, a to je snimanje materijala za pripremu udžbenika u Daisy formatu.  Užbenici, koji su prepoznati kao prioritet u nastavi su Čitanke za četvrti, peti, šesti, sedmi, osmi i deveti razred osnovne škole“, kazala je Drakić

Zadatak Zavoda za školstvo, dodaje ona,  bio je da “animira” autore Čitanki, koje su izdate u štampanom izdanju, da vjeruju u projekat i daju svoju saglasnost za snimanje u daisy formatu, a istovremeno, prilagode slušanju sadržaj, koji je bio namijenjen čitanju.

„U vježbanjima  je trebalo promijeniti terminologiju, na primjer: umjesto dopiši - dopuni, umjesto podvuci - pronađi, umjesto poveži – izgovori, ili dopuni.To jeste bio izazov, kako autorima, koji su insistirali na cjelovitosti odabranih tekstova, zadacima i vježbanjima nakon umjetničkih sadržaja, tako i nama, naratorima, čiji je zadatak bio da sve akcenatske, sadržajne i interpretativne nijanse isprate njihove zamisli“, objašnjava Drakić.

Ona kaže da koliko god se članovima Redakcije, koju su činili predstavnici svih institutucija, ponekad činilo da je nemoguće udžbenik u potpunosti prenijeti u audio tj. Daisy format, a da ne izgubi sve elemente koji ga čine osnovnim nastavnim sredstvom, sve nedoumice su otklanjane nakon sati i sati provedenih u studiju, montaži, preslušavanju urađenog, ispravljanju grešaka i, na kraju, konačnom prihvatanju verzije za korišćenje u nastavi.

Prof. Drakić ističe da su naratori udžbenika, u to vrijeme studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, volonterski radili i time dokazali visoke etičke standarde.

„Ne zamjerite što ću samo njih imenovati: Maja Stojanović, Jelica Bulatović Vukčević, Sanja Vujisić, Jovan Dabović i Filip Đuretić su mladi glumci, koji su svoje vrijeme, znanje i talenat uložili kako bi učinili dobro drugima. Osim njih, učestvovali su i diplomirani glumci, naši nekadašnji studenti Branka Femić Šćekić, Miloš Pejović, Ivana Mrvaljević i Pavle Ilić. Navela sam svega nekoliko imena, koja su učestvovala u projektu, a učestvovale su desetine. I zbog toga je, takođe,  ovo izuzetno važan projekat - grupa ljudi se povezala, prepoznala, i na ponos institucija koje predstavlja, uspjela da stvori nešto novo“, navela je Drakić.

Ove čitanke, poručuje ona, pripadaju djeci i nadamo se da će ih inspirisati i motivisati da ostvaruju svoje snove.

                                                          

Povezane vijesti: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1255/objava/64268-daisy-udzbenici-u-crnoj-gori-medu-najboljim-inovativnim-praksama-inkluzivnog-obrazovanja-u-svijetu

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.