Radio drame studenata FDU-a na Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima 2020. godine




Radio drame studenata FDU-a na Hercegnovskim aprilskim pozorišnim svečanostima 2020. godine

Studentske radio-drame „1938“ autorke Ive Kasalice, po tekstu Teodore Kipe, i „Noć četiri mjeseca“ producenata Danila Perišića i Branimira Žugića, po tekstu Stevana Koprivice, selektovane su za ovogodišnje Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti koje će biti održane od 15. do 30. aprila. Selektovane radio-drame realizovane su kao ispitni i specijalistički rad na studijskom programu Produkcija.

HAPS migracije – pod sloganom MALO POJAČAJ RADIO – ove godine biće održane kao festival radio drame, a selektor i programski producent je docent na Fakultetu dramskih umjetnosti, dr Vuk Vuković koji je istakao da je ovogodišnja selekcija poziv da odmorimo čula od hiperprodukcije vizuelne kulture i zajedno migriramo na radio talase, njegujući jednu od autentičnih formi radiofonskog stvaralaštva.

„Od muzičkih i dječijih drama, preko klasičnih radio-dramskih formi, do eksperimentalnih istraživanja zvuka i zvučnih strategija naracije – ovogodišnji HAPS je festival radio-drame, festival autentičnosti dramske iluzije koja svjedoči i potvrđuje tezu da je 'cijeli svijet pozornica'. Čak i u vrijeme virusa Korona“ kazao je Vuković.

Produkcija savremene radio-drame biće predstavljena kroz radiofonska djela nacionalnih javnih emitera, kao i umjetničkih fakulteta/akademija iz regiona, te će na HAPSu ove godine učestvovati – Hrvatski radio, Radio Bosne i Hercegovine, Radio Beograd, Radio Crne Gore, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, Fakultet za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum i Fakultet dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore.


Radio-drame biće emitovane na Radiju Crne Gore, Radiju Krš i Radio Herceg Novom.

Medijske najave na linku portala Vijesti: 

https://www.vijesti.me/zabava/kultura/korona-premjestila-haps-na-radio



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.