SWOST projekat: Sa međunarodnim partnerima i o ravnopravnosti žena u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Za potrebe međunarodnog projekta Sport bez stereotipa (Sport without Stereotypes), doc. dr Bojan Mašanović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG je na juče održanom sastanku predstavio ranija istraživanja po pitanju ekonomskog razvoja i ravnopravnosti polova u Crnoj Gori.

On je ukazao na podatak da je  prve tri godine crnogorske samostalnosti zabilježen ekonomski rast od 8%, a da je za isti period zabilježen porast neravnopravnosti polova u mnogim institucijama.

„Takođe, kada je u pitanju prisutnost žene u školskim udžbenicima, nailazi se na podatak da u većini slučajeva tektovi u udžbenicima umanjuju važnost žena, postavljajući ih na položaje podređenosti i pasivnost (Information and Education Centre for Women of Montenegro, 2000). Feministkinje tvrde da ovakav pristup, i rodni stereotipi snižavaju samopoštovanje djevojčicama i stvaraju praznine koja štetno djeluje na stvaranje njihove slike o sebi, na njihove težnje i motivaciju“, kazao je Mašanović.

Na sastanku su i predstavnici partnerskih organizacija pretražili baze podataka i predstavili pronađena  istraživanja vezana za tematiku rodne ravnopravnosti koje su objavljene u njihovim zemljama, razvrstane na tri kategorije: djeca, sportisti i sportski radnici. Sastanak se realizovao pod rukovodstvom Centro Studi Cultura Sviluppo (CSCS

Cilj SWOST-a je povećati učestvovanje i jednak pristup sportu, rješavajući rodne stereotipe i svaku diskriminaciju u sportu.

U projekat je uključeno devet evropskih zemalja, 11 organizacija, šest univerziteta i pet sportskih organizacija/udruženja, odnosno preko eminentnih 20 stručnjaka.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.