Redovni mjesečni sastanak SWOST projektnog tima 2. i. 3 oktobra u Pistoji




Redovni mjesečni sastanak SWOST projektnog tima 2. i. 3 oktobra u Pistoji

Još jedan redovni mjesečni online sastanak u okviru projekta Sport bez stereotipa, ili u originalu „Sport without Stereotypes (SWOST)“ održan je juče (14. jula 2021) između 14.00 i 16.00 h, pod rukovodstvom Centro Studi Cultura Sviluppo (CSCS), a putem Zoom platforme.

Koordinator projekta, Centro Studi Cultura Sviluppo  predstavio je partnerskim institucijama metodološka uputstva za sledeći radni zadatak koji se odnosi na pitanje kako prikupljene napredne prakse sistematizovati i pregledno pripremiti, da bi korisnici mogli lako da pronađu ono što je njima potrebno, i to upotrebe.

Rezultate prikupljanja naprednih praksi prokomentarisao je Wouter Cools sa Vrije Univerziteta u Briselu (Belgija). On je pomenuo da svaka partnerska institucija ima još nekoliko dana da dostavi 30 različitih resursa. Datum do koga se to mora uraditi je pomjeren za tri dana, odnosno do 27. jula ove godine. U okviru ove tačke dnevnog reda neke od partnerskih institucija predstavile su najzanimljivije podatke pronađene između dva poslednja sastanka, a u ime Univerziteta Crne Gore govorio je doc. dr Bojan Mašanović.

Nakon toga je Gilles Lecocq sa Instituta za tjelesno vježnanje u Prizu govorio o olimpijskim i paraolimpijskih igarama koje će za par nedelja početi, i o naprednim praksama koji će se primijeniti za vrijeme igara, a u svrhu borbe protiv rodnih stereotipa.

Na kraju je odlučeno je da se redovni mjesečni sastanak u avgustu premjesti za septembar zbog održavanja Olimpijskih igara, a da se prvi sastanak koji neće biti virtuelnog tipa održi 2. i 3. oktobra u Pistoji (Italija).

Sastanku je u ime Univerziteta Crne Gore prisustvovao i prof. dr Duško Bjelica. A podsjetićemo da je cilj SWOST-a povećati učestvovanje i jednak pristup sportu, rješavajući rodne stereotipe i svaku diskriminaciju u sportu.

U projekat je uključeno 9 europskih zemalja, 11 organizacija (6 univerziteta i 5 sportskih organizacija / udruženja), odnosno preko eminentnih 20 stručnjaka.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.