Otvorena Konferencija CSA




Otvorena Konferencija CSA

Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ najznačajniji je i najprestižniji naučni događaj koji se bavi sportom u regionu i šire – ocijenjeno je danas na otvaranju tog skupa u hotelu Splendid u Budvi.

Konferencija, koju 14. put organizuju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, okupila je preko 200 učesnika iz 23 države.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Stevo Popović kazao je, pozdravljajući učesnike, da su prije pet godina imali viziju da konferencija preraste iz regionalnog u međunarodni skup.

„Postavili smo glavne ciljeve i naš san uskoro je postao stvarnost. Delegati iz svih krajeva svijeta i kontinenata učestvovali su u radu konferencija i sa nama podijelili najskorija istraživanja i ideje. Promovišemo sportske nauke svake godine sve snažnije, a ovogodišnja konfrencija je najposjećenija do sada. Imamo gotovo 300 učesnika, uključujući i studente, koji su naša ciljna grupa i naša budućnost“, naveo je on.

Profesor Robert Šnajder sa Državnog univerziteta u Njujorku ocijenio je konferenciju izuzetnom, jer je okupila naučnike i istraživače iz 23 države.

„Impresioniran sam naučnim pristupom i načinom na koji je Konferencija organizovana. Činjenica je da zasluge za to pripadaju Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore. Vjerujem i da je ova konferencija refleksija naučnih časopisa „SportMont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“, ali i njihovih ključnih ljudi prof. dr Duška Bjelice i doc. dr Steva Popovića“, rekao je on.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović rekao je da su osivači Konferencije još prije 14 godina imali viziju i cilj do kojeg su došli veoma brzo, tako da je sada „konferencija najznačajniji i najprestižniji naučni događaj koji se bavi sportom u regionu i šire“.

On je kazao da Konferencija ne bi bila tako kvalitetna da nije pomoći Univerziteta Crne Gore i mnogih prijatelja koji su tu svih 14 godina.

„Savremeni sport ne može se zamisliti bez prisustva nauke i to u najkonkretnijem smislu, tako da je vaš posao veoma važan za sport uopšte. Siguran sam da će Konferencija dobijati na značaju, a na pomoć Crnogorskog olimpijskog komiteta, pa i Međunarodnog olimpijskog komiteta možete uvijek računati“, poručio je Simonović.

Na otvaranju konfreencije uručene su i plakete za promociju sportskih nauka na međunarodnom planu. Dobitnici su rektorka Univerziteta Crne Gore profesorica Radmila Vojvodić, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, prorektor Univerziteta u Sarajevu i potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prof. dr Izet Rađo, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku djelatnost Vojvodine prof. dr Zoran Milošević i profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu Marko Stojanović.

U ime nagrađenih zahvalio se profesor Stojanović, koji je rekao da je privilegija biti na konferenciji, koja se iz godine u godinu unapređuje.

„Plaketu koju sam danas primio, kao i sve moje kolege dobitnici, ne vidim kao nagradu za učinjeno, već kao zalogu za buduću saradnju. Vjerujem da će naša saradnja u vremenu koje je pred nama biti sve bolja i bolja, jer moramo sarađivati kako bismo unapređivali znanja koja posjedujemo“, kazao je on.

Stojanović je rekao i da se sportske nauke veoma brzo razvijaju i da se svake godine objavi preko 25 hiljada naučnih radova iz te oblasti. „Mi moramo pratiti te trendove, a jedini način za to je ako radimo zajedno“. (Univerzitet Crne Gore)

https://youtu.be/RwnoDZjXM84

https://youtu.be/WGJ4uzbKJKo

https://youtu.be/vDWK_1T4Uvs

https://youtu.be/m9eSOK6_6qo

https://youtu.be/A8VSptMI4o8

http://rtcg.me/sport/ostali-sportovi/161267/u-budvi-otvorena-konferencija-o-sportu.html

http://www.pinkm.me/vijesti/otvorena-konferencija-csa/

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1412487705492283&id=308779159196482

http://www.vijesti.me/sport/otvorena-naucna-konferencija-transformacioni-procesi-u-sportu-931605

http://www.ucg.ac.me/me/media/press/vijesti/otvorena-konferencija-csa

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.