Testirano osam ženskih košarkaških kadetskih reprezentacija




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je u okviru svog dijagnostičkog centra testirao osam ženskih kadetskih košarkaških reprezentacija koje su učesnice B prvenstva Evrope za košarkašice do 16 godina koje se održava u Podgorici od 16. do 25. avgusta.

Riječ je o košarkaškim reprezentacijama Crne Gore, Estonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Slovačke, Rumunije i Portugala.

„Ova vrsta dijagnostike je od posebnog značaja za savremeni pristup vrhunskom sportu, gdje na osnovu uvida u morfološke karakteristike možete odrediti ciljeve treninga. Ona je još važnija kod  mladih sportista gdje i najmanja greška u trenažnom programu i opterećenju može imati i trajne posljedice po lokomotorni aparat“, kazao je prof. dr Duško Bjelica sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Ovim mjerenjem Fakultet je nastavio sa sakupljanjem baze podataka.

Saradnik u nastavi sa ovog Fakulteta, mr Ivan Vasiljević naveo je da su mjerenja pokazala da su vrijednosti potkožnih masti kod reprezentativki Crne Gore, BiH, Grčke, Slovačke i Portugala u granicama normativnih vrijednosti za navedeni uzrast.

„U stručnom štabu mogu biti izuzetno zadovoljni dobijenim rezultatima reprezentativki. Takođe, dobijeni podaci su pokazali da reprezentativke Estonije, Albanije i Rumunije imaju veće procentualne vrijednosti potkožnih masti u organizmu u odnosu na ostale reprezentacije. Parametri mišićne mase kod svih reprezentacija su u granicama normativnih vrijednosti za kadetski uzrast“, kazao je Vasiljević.

Sve reprezentacije su dobrovoljno mjerene, uz saglasnost nacionalnih saveza, a predstavnici Košarkaškog saveza Crne Gore su pomogli pri odabiru reprezentativnih selekcija za mjerenja.

Mjerene su na inovativnom instrumentu Tanita vagi, uz mjerenje i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je dobijenim podacima došao do reprezentativnog uzorka za dalji naučnoistraživački rad koji će rezultirati objavljivanjem radova u časopisima koji se nalaze u prestižnim indeksiranim bazama.

Mjerenja su realizovali saradnici u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje mr Marina Vukotić, mr Ivan Vasiljević i profesorica Gorica Zorić.

https://www.cdm.me

http://skcucg.me/

http://www.onogost.me

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.