Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 30.11.2018

Projekat Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje za bolji kvalitet života starijih osobaKako fizička aktivnost i vježbanje mogu da utiču na inkluziju osoba starije dobi i poboljšanje stila života, pokazaće projekat  Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore  „EPA –SIOP” ,  čija je realizacija nedavno počela.

Projekat finansira Ministarstvo nauke,  a vode ga profesori sa ovog fakulteta: prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, sa saradnicama u nastavi, mr Marinom Vukotić i Goricom Zorić.

Na samom početku projekta Efekti tjelesnog vježbanja na inkluziju osoba starije dobi u društvu urađen je trenutni presjek stanja na osnovu međunarodnog standardizovanog upitnika o socijalnoj inkluzionoj skali.

 “U projektu, koji traje šest mjeseci, učestvuje 60 osoba, životne dobi iznad 55 godina starosti. Ispitanici su podijeljeni u tri grupe. Sa jednom grupom se sprovode treninzi, druga grupa ima organizovana druženja, dok je treća grupa kontrolna”, kazala je mr Marina Vukotić.

Ona je dodala da projekat, prije svega, treba da rezultira uvođenjem adekvatnih mjera koje bi poboljšale stil života starijih osoba. Naročito kada je riječ o društvenoj umreženosti i podršci, usamljenosti i društvenoj izolaciji, kvalitetu društvenih odnosa i društvenih mogućnosti.

Projekat će aktivno doprinijeti podizanju svijesti o važnosti fizičke aktivnosti osoba starije dobi.  

“Treba naglasti da je moguće poboljšati zdravlje i spriječiti bolest kroz fizičku aktivnost i treniranje, čak i kod osoba sa malim sposobnostima i složenom kliničkom slikom. Fizička aktivnost i trening vode povećanju mišićne mase i mišićne snage i boljoj funkcionalnoj sposobnosti kada su u pitanju koordinacija, ravnoteža i pokretljivost, koje u svojoj osnovi smanjuju rizik povreda usljed padova. Treniranje u društvu i pozitivnom okruženju doprinosi pozitivnom uticaju na pamćenje, sposobnost inicijative, raspoloženje i doživljaj zdravlja. Fizička aktivnost može da spriječi razvoj i poboljša funkcije kod osoba sa demencijom”, poručila je Vukotić.

Ona zaključuje da je svaka osoba sposobna za određenu vrstu fizičke aktivnosti te da starost nikako ne bi smjela predstavljati ograničavajući faktor za vježbanje.

 

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/222732/treninzima-poboljsati-zdravlje-i-sprijeciti-bolesti.html 

https://m.cdm.me/sport/ostali-sportovi/projekat-fakulteta-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-za-bolji-kvalitet-zivota-starijih-osoba/ 

http://volimpodgoricu.me/2018/11/30/projekat-fakulteta-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-za-bolji-kvalitet-zivota-starijih-osoba/ 

http://www.rtnk.me/me/nik%C5%A1i%C4%87/novi-projekat-fsfv:-podizanje-svijesti-o-fizi%C4%8Ckoj-aktivnosti-starijih-osoba/ 

Dokumenti