Obavljeno antropometrijsko mjerenje prvotimaca OFK Titograd




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

FOTO GALERIJA

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore su danas, na Starom aerodromu, obavili antropometrijsko mjerenje fudbalera OFK Titograd, koji su počeli sa pripremama za predstojeći dio prvenstva.

Mjerenjem drugoplasiranog tima Prve fudbalske lige Crne Gore, prošlogodišnjeg pobjednika Kupa Crne Gore, Fakultet je i u  2019. godini nastavio sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista.

Mjerenja su realizovali profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević i mr Ivan Vasiljević.

"Moderni profesionalni fudbal se uglavnom odlikuje sve većom dinamikom, pa su navedena mjerenja od esencijalnog i vitalnog značaja za svakog fudbalera", ukazao je prof. dr Duško Bjelica, profesor ovog fakulteta.

On je najavio da će Fakultet za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića nastaviti sa proširenjem aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze vrhunskih sportista koje će ubuduće mjeriti, a narednih dana i van granica Crne Gore. 

"Rezultate do kojih se dođe u ovom Centru, treba na stručan način sagledati i pročitati, te na osnovu njih dati smjernice za dalji trenažni proces sportista", ukazao je profesor Bjelica.

Prilikom mjerenja, profesori ovog fakulteta su koristili Tanita vagu koja omogućava sportistima praćenje sa svim relevantnim parametrima.

"Ona radi na principu bioelektrične impedanse koja predstavlja brzu i neinvazivnu metodu za procjenu sastava tijela. Na osnovu instaliranog softvera koji vaga posjeduje, stručni štab i fudbaleri OFK Titograda su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti, procenat masti u lijevoj i desnoj ruci, kao i procenat masti u lijevoj i desnoj nozi", objasnio je Gardašević.

Njegov kolega Vasiljević je dodao da su fudbaleri dobili i informacije o vrijednostima visceralnih masti i o procentualnim vrijednostima mišićne i koštane mase, kao i parametrima metabolizma za svakog fudbalera. Izmjerene su i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

 

https://m.portalanalitika.me/clanak/323302/obavljeno-antropometrijsko-mjerenje-prvotimaca-ofk-titograd

http://reprezentacija.me/obavljeno-antropometrijsko-mjerenje-prvotimaca-ofk-titograd/

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.