Antropometrijsko i funkcionalno mjerenje Marije Vuković i Slađane Perunović




Antropometrijsko i funkcionalno mjerenje Marije Vuković i Slađane Perunović

ImageDijagnostički centar Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore ugostio je 19. jula stipendiste Crnogorskog olimpijskog komiteta Mariju Vuković i Slađanu Perunović, seniorske reprezentativke Crne Gore u atletici. Marija Vuković biće jedina predstavnica Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Atletici, koje se od 4. do 13. avgusta održava u Londonu.

Doc dr Danilo Bojanić i mr Ivan Vasiljević su sa atletičarkama u Dijagnostičkom centru, koji je akreditovalo Ministarstvo nauke i sistematizovao Univerziteta Crne Gore kao naučnoistraživačku instituciju, obavili detaljno antropometrijsko mjerenje sa svim relevantnim parametrima, kao i mjerenje funkcionalnih sposobnosti.

Reprezentativke su na osnovu inovativnog instrumenta Tanita vage imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, kao i segmentnu analizu procenta masti. Dobijene su takođe i informacije o procentualnim vrijednostima mišićne i koštanImagee mase, kao i parametri metabolizma. Atletskim reprezuentativkama su takođe procijenjeni parametri funkcionalnih sposobnosti i na osnovu Harvardskog step testa, dobijene su vrijednosti aerobnih kapaciteta. Osim navedenih karakteristika i sposobnosti, atletičarke su testirane i na Podoskopu, instrumentu za plantarnu analizu stopala.Image

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje su zadovoljni dobijenim rezultatima i nastavkom aktivnosti Dijagnostičkog centra i baze sportista koje stipendira Crnogorski olimpijski komitet. Dijagnostika u sportu namijenjena je svima koji prepoznaju potrebu da na savremen, naučno zasnovan i verifikovan način pristupe provjeri svog trenutnog fizičkog stanja i da na osnovu toga isplaniraju buduće korake. Ona predstavlja neizostavni dio procesa planiranja, kontrole i realizacije trenažnog procesa.

 

http://portalanalitika.me/clanak/275377/antropometrijsko-i-funkcionalno-mjerenje-marije-vukovic-i-sladane-perunovic



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.