Dekan Popović: Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG ima sve referentniji kadar na međunarodnoj sceni




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore svaku godinu započinje sa velikim planovima, kazao je dekan ovog Fakulteta prof. dr Stevo Popović.

Image„Pored tekućih aktivnosti, kao što su godišnja naučna konferencija u aprilu, proglašenja najboljeg sportiste godine u decembru, koju organizujemo sa Udruženjem sportskih novinara Crne Gore, i obilježavanja Dana fakulteta u junu, u planu je da sprovedemo niz nacionalnih i međunarodnih projekata“, najavio je dekan Popović.

Fakultet već realizuje nekoliko bilateralnih projekata sa kolegama Slovenije i Srbije, a ove godine se realizuju dva Erasmus projekta, prvi projekti koje je Fakultet dobio od Evropske Komisije.

„Jednim od ova dva projekta rukovode kolege iz OESE iz Liona, a drugim kolege sa Univerziteta u Lisabonu“, objašnjava dekan Popović.

Budući da se fakultet sve više internacionalizuje, aktivno aplicira za projekte i ima kadar koji je sve jači, kada su reference u međunarodnim časopisima u pitanju, Fakultet u ovoj godini, ističe dekan Popović, sa pravom obećava da će postići najbolje rezultate od svog osnivanja.  

„Svaki novi korak naprijed trudimo se da obogatimo nekom novinom koja bi istakla našu konstantnu želju da razvijamo oblast sportskih nauka tj. sve segmente sportskog sektora, industrije sporta i organizaciona znanja, kako kod nas, tako i u inostranstvu, onoliko koliko naš uticaj može doprijeti“, kazao je dekan Popović.

On se posebno osvrnuo na godišnju konferenciju koja privlači pažnju naučnika iz cijelog svijeta i konstantnu težnju za inoviranjem sadržaja konferencije koju Fakultet organizuje u saradnji sa Crnogorskom sportskom akademijom i brojnim domaćim i stranim partnerima.

„Tu su radionice, nagrade za najboljeg mladog naučnika i ženu u nauci, trening škole koje predstavljaju pravo osvježenje u pogledu maksimalnog uključivanja studenata, nama najdraže društvene grupe u okviru konferencijskih aktivnosti“, kazao je dekan Popović.

On dodaje da je poseban ponos Fakulteta izdavačka djelatnost i naučni časopisi koji imaju svoje mjesto u svjetskim međunarodnim  naučnim bazama.

Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine je časopis koji je svojim aktivnostima zavrijedio da njegov kvalitet bude prepoznat od strane baza WoS i Scopus. Za njim ne zaostaje ni  SportMont, koji  sa svojim faktorom uticajnosti tokom 2019. godine zavređuje mjesto u Scopus prestižnoj bazi podataka, pa ne bi bilo iznenađenje da ga i WoS brzo indeksira među časopisima koje smatra kvalitetnim da nose tu etiketu“, kazao je dekan Popović.

 Svoju međunarodnu priču, ističe on, ima i časopis Journal of Anthropology of Sport and Physical Education - JASPE, koji je krenuo kao lokalni projekat, a iz broja u broj, evidentno ima uzlaznu putanju.

„Sve novine koje skupa nude ova tri časopisa, kao što su prije svega, CrossRef evidencija radova, mogućnost 'Post-publication Review', automatsko kreiranje citata prema nekoliko referentnih modela i slično, ukazuju na činjenicu da izdavači ovih časopisa, Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, ništa ne prepuštaju slučaju i pretenduju da još niz godina budu lideri kada je riječ o izdavanju naučnih časopisa u Crnoj Gori", ističe dekan Popović.

Fakultet je, dodaje on, protekle godine proširio kapacitete Dijagnostičkog centra u sportu u okviru ulaganja koje je Rektorat u 2019. godini sproveo na organizacionim jedinicama. Obnovljena je sva aparatura za dijagnostiku.

"U 2020. godini, na Fakultetu će  biti dostupna i testiranja motoričkih sposobnosti uz pomoć tenziometrijske platforme, foto ćelija i druge aparature", najavio je novine dekan Popović. 

Image

 

 

 

 

 

Medijske objave: 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/popovic-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ucg-ima-sve-referentniji-kadar-na 

https://portalanalitika.me/clanak/357868/fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ima-sve-referentniji-kadar-na-medunarodnoj-sceni

https://www.mladiniksica.me/dekan-popovic-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje-ucg-ima-sve-referentniji-kadar-na-medunarodnoj-sceni/amp/

https://onogost.me/drustvo/popovic-fakultet-za-sport-fizicko-vaspitanje-ima-sve-referentniji-kadar-na-medunarodnoj

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.