Međunarodni naučni časopis JASPE: Od istraživanja trendova morfoloških karakteristika Cetinjana do uticaja životnih stilova na dijabetes 2




Međunarodni naučni časopis JASPE: Od istraživanja trendova morfoloških karakteristika Cetinjana do uticaja životnih stilova na dijabetes 2

Aprilsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa JASPE, „Journal of Anthropology of Sport and Physical Education“, donosi 10 naučnih radova u oblasti sportske antropologije i fizičkog vaspitanja, koje je priredio uređivački tim naučnika iz Brazila, Turske, Malezije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Kosova, Bosne i Hercegovine.

Originalni naučni radovi donose zanimljive teme i istraživanja, poput uticaja životnih stilova na stepen rizika od dijabetesa 2; i trendova tjelesne visine, težine i indeksa tjelesne mase kod muškog stanovništva opštine Cetinje, za period od 1979. do 1987. godine.

Među radovima časopisa JASPE su i radovi zasnovani na naučnoj bazi podataka koje su prikupili profesori i saradnici u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, kroz antropometrijsko testiranje vrhunskih sportista i juniora iz regiona.

Tu su uporedna istraživanja koja obuhvataju morfološke karakteristike i tjelesne kompozicije kako kod elitnih fudbalskih igrača iz klubova Bosne i Hercegovine i Kosova, tako i na lokalnom nivou, uporedna istraživanja između mladih ljudi Nikšića i Mojkovca.

Zastupljeni su i pregledni radovi koji se bave analizom stavova nastavnika prema fizičkom vaspitanju u osnovnim školama, ili analizom sprege između nivoa fizičke aktivnosti i koncentracije hemoglobina  kod studenata muškog pola.

Od 2017. godine, JASPE izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru svake godine.

Za vrlo kratko vrijeme ovaj časopis je svojim radom dosegao indeksiranost u svjetskim naučnim bazama kao što su: DOAJ, Index Copernicus, Google Scholar, Crossref, ROAD.

JASPE izdaje Montenegrosport u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorskom sportskom akademijom. Izlazi četiri puta godišnje, u januaru, aprilu, julu i oktobru.

Glavni urednik ovog časopisa je Bojan Mašanović sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore 

Sve teme radova časopisa JASPE dostupne su na linku http://www.jaspe.ac.me/ 

Članci časopisa dostupni su na linku: http://www.jaspe.ac.me/ 

Sva izdanja časopisa Journal of Anthropology of Sport and Physical Education : https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/50130-sva-izdanja-casopisa-journal-of-anthropology-of-sport-and-physical-education

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/od-istrazivanja-trendova-morfoloskih-karakteristika-cetinjana-do-uticaja-zivotnih-stilova-na-dijabetes-2

https://www.mladiniksica.me/medunarodni-casopis-jaspe-o-dijabetesu-2/

 

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.