Najveći dio fudbalera samostalno organizovao  individualne treninge uz visok stepen motivacije




Najveći dio fudbalera samostalno organizovao  individualne treninge uz visok stepen motivacije

Image

 

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je tokom proteklih nedjelju dana organizovao onlajn anketno istraživanje u cilju sagledavanja načina na koji su fudbaleri Telekom prve crnogorske fudbalske lige održavali sportsku formu u periodu od prekida svih takmičenja i grupnih treninga.

Istraživanjem je obuhvaćeno 260 fudbalera, starosti od 17-30 godina, iz svih deset klubova Telekom prve crnogorske fudbalske lige koji su se vrlo rado odazvali pozivu za učestvovanjem u ovom istraživanju.

Kao što je poznato, radi sprečavanja širenja epidemije izazvane pojavom novog korona virusa došlo je do prekida svih takmičenja i klupskih treninga na globalnom nivou, u svim sportovima.

- Vrhunski spImageortisti širom svijeta su se suočili sa neophodnošću individualnog održavanja do tada postignute sportske forme ali uz obavezno pridržavanje svih privremenih mjera propisanih u cilju zaštite od širenja epidemije, kaže doc. dr Dragan Krivokapić.

Nakon osnovne obrade dobijenih rezultata, može se zaključiti da je tokom prethodna dva mjeseca većina naših fudbalera prvoligaških klubova  uložila značajan napor da održi sportsku formu na što većem nivou iako su se tokom ovog perioda promijenili uobičajeni načini treniranja kao i mjesta određena privremenim mjerama na kojima su se mogli obavljati lični-individualni treninzi, ističe on.

Inače, bez mogućnosti korišćenja fudbalskih terena, sportskih sala i teretana, individualni trening svakog sportiste je najviše zavisio od lične trenažne sportske opreme i rekvizita, sopstvenog prostora adaptiranog za trening kao i lične motivacije za vježbanje  može se zaključiti iz istraživanje koje su sproveli profesori UCG.

Dobijeni rezultati upućuju na zaključak da je većina fudbalera bila u situaciji da u aktuelnom periodu improvizuje individualne treninge u skladu sa mogućnostima koje su im bile na raspolaganju.

Takođe, može se zaključiti da je najveći dio fudbalera samostalno organizovao individualne treninge po modelu do tada uobičajenih treninga u klubu i na osnovu programa koji im je u tu svrhu odredio njihov trener.

Prvoligaški fudbaleri su posebno naglasili da im je od velikog značaja bila telefonska, Vajber i Skajp komunikacija sa trenerom i saigračima u periodu kada takmičenja i kolektivni treninzi nijesu bili mogući. U dijelu istraživanja posvećenog motivaciji naših fudbalera da individualnim treninzima održe sportsku formu do ponovnog početka klupskih treninga i već najavljenog nastavka prvoligaških utakmica, uočen je visok stepen motivacije koji je svakako i doprinio uspješnom održavanju sportske forme, zaključio je docent Krivokapić.   

Ovo istraživanje, u organizaciji Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je već dalo korisne informacije o načinima na koje je moguće u aktuelnim okolnostima održavati i očuvati prethodno postignutu sportsku formu vrhunskih sportista.

Ipak, tek nakon finalne obrade dobijenih podataka očekujemo znatno detaljnije pojedinosti koje će biti publikovane i tako dostupne sportistima i široj javnosti.

Medijske objave :

https://www.portalanalitika.me/clanak/fudbaleri-samostalno-organizovali-individualne-treninge-uz-visok-stepen-motivacije

http://www.rtcg.me/sport/fudbal/279152/fudbaleri-odrzali-formu-tokom-karantina.html

https://fosmedia.me/mobile/sport/fudbal/vecina-fudbalera-prve-lige-trenirala-individualno-za-vrijeme-pandemije-koronavirusa

https://www.aktuelno.me/sport/fudbaleri-odrzali-formu-tokom-karantina/

https://www.mladiniksica.me/najveci-dio-fudbalera-samostalno-organizovao-individualne-treninge/

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.