Junsko izdanje naučnog časopisa Sport Mont donosi istraživanja i na temu adolescenata i sporta




Junsko izdanje naučnog časopisa Sport Mont donosi istraživanja i na temu adolescenata i sporta

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija pripremili su junsko izdanje međunarodnog naučnog časopisa Sport Mont, koji je već dostupan u elektronskoj formi.

„Časopis, sa tradicijom dugom 17 godina, u novom broju donosi 20 naslova sa autorima iz cijelog svijeta, koji su svoje radove priložili tokom onlajn održane naučne konferencije u aprilu, na temu Sport, fizička aktivnot i zdravlje: savremene perspeImagektive“, kazao je glavni urednik ovog časopisa prof. dr Duško Bjelica, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

Međunarodni uređivački tim ovog časopisa čine imena naučnika iz Crne Gore, Amerike, Japana, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Turske, Francuske, Norveške, Turske i Albanije.

Pored profesora Bjelice, glavni urednik  je i prof. dr Zoran Milošević, sa Univerziteta u Novom Sadu, dok je odgovorni urednik dr Jovan Gardašević, sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG.

„Uprkos vanrednim uslovima, izazvanih pandemijom i virusom COVID 19, tradicionalna konferencija koju CSA organizuje u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i drugim tradicionalnim partnerskim institucijama, nije izgubila na kvalitetu sa priloženim naučnim radovima, kao glavnim rezultatom. To se Imageodražava i u časopisu Sport Mont koji je usredsređen na aktuelne teme iz svih oblasti sportske nauke i sportske medicine“, kazao je urednik Gardašević.

Istraživači su se, u ovom broju,  pored tema koja se tiču istraživanja u oblasti sporta, sportskih dostignuća i performansi sportista, u zavisnosti od različitih faktora, fokusirali i na istraživanja vezana za studentsku populaciju i adolescente, u pogledu  uticaja socijalne podrške roditelja na nivo tjelesne aktivnosti adolescenata, ili procjene različitih istraživačkih očekivanja studenata prve godine, iz nauke o sportu.

Sport Mont, od svog osnivanja, 2003. godine, do danas, objavio je više od 1500 naučnih radova i danas predstavlja temelj širenja mreže saradnje naučnika u oblasti sporta.

Izlazi tri puta godišnje, u februaru, junu i oktobru. I naredna izdanja biće obogaćena radovima sa ovogodišnje konferencije, a neće biti zapostavljeni ni svi ostali kvalitetni radovi koji pristignu na adresu redakcije časopisa.

Indeksiran je u prepoznatljivim svjetskim i međunarodnim bazama kao što su: Scopus, DOAJ, SCImago, SPORTDiscus, Index Copernicus, ERIH PLUS, Open Academic Journals Index, Google Scholar, Crossref, ROAD, SHERPA/RoMEO, NLM Catalog.

 

Sva izdanja časopisa Sport Mont 2003-2020: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1259/objava/50169-sva-izdanja-sportmont-od-2003-2020-godine

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/junsko-izdanje-naucnog-casopisa-sport-mont-donosi-istrazivanja-i-na-temu-adolescenata-i-sporta

https://www.mladiniksica.me/fakultet-za-sport-pripremio-junsko-izdanje-naucnog-casopisa-sport-mont/

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Sport&clanak=745726&datum=2020-05-28

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.