Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, 28.09.2017

Informatika u savremenom sportuSavjetovanje – Crnogorski olimpijski komitet

Savremene Olimpijske igre, Svjetsko fudbalsko prvenstvo, američki „Super-ball“, bilo koji teniski „Grand-prix“..., bi potpuno drugačije izgledali ako bismo isključili elektronsku podršku organizaciji ovih događaja. Činilo bi nam se da smo se vratili u daleku prošlost. Kako bi se mjerili pojedinačne rezultate svakog sprintera na u trci 100 m, kada je razlika među njima je par stotinki sekunde? Ko bi nas i kako „obavijestio“ o učinku tenisera na mreži ili u drugom servisu, odmah po odigranom setu? Kojim postupkom bi se generisali bilteni za medije, samo par sekundi poslije završene trke?

Na čitav niz tehnoloških dostignuća, savremeni čovjek se navikao do te mjere da ih više i ne pominje, odnosno ne primjećuje. Gotovo i da ne možemo zamisliti kako smo, do juče, živjeli i radili bez mobilnih telefona, bez elektronske pošte, bez Interneta.

Sport je, dakle, već uveliko domen primjene savremenih tehnologija. Informatika je omogućila slobodan pristup izuzetnim sportskim bazama podataka i statističkim podacima. Na njima su izgrađeni čak i analitički modeli velike upotrebne vrijednosti. Uz to, metodološka znanja i iskustva vrhunskih svjetskih sportskih stručnjaka i instituta postali su lako dostupni. Informatika je doprinijela da sport postane, ne samo atraktivan segment ljudskog života, nego i nauka po sebi. Zbog toga će, treću godinu za redom, u saradnji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, na Infofestu 2017 biti održano savjetovanje „Informatika u savremenom sportu“.

Učesnici će imati prilike da čuju nekoliko izuzetno zanimljivih izlaganja. O primjeni savremenih tehnologija u ispitivanju morfoloških karakteristika vrhunskih crnogorskih sportista govoriće mr Ivan Vasiljević. Predavanje obuhvata prikaz aktivnosti u okviru testiranja koje je sproveo Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u toku 2017. godine. Docent dr Stevo Popović sa istog Fakulteta napraviće rekapitulaciju aktivnosti od osnivanja časopisa Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, jedinog crnogorskog časopisa indeksiranog u dvije najprestižnije naučne baze (Scopus i Web of Science), kao i časopisa Sport Mont koji je na dobrom putu da isto ostvari. Akcenat izlaganja apostrofiran je već u samom nazivu „Od osnivanja do „Web of Science“ uz savremene informacione tehnologije“.

Najzad, prof. dr Duško Bjelica će predstaviti Godišnju naučnu konferenciju Crnogorske sportske akademije „Transformacioni procesi u sportu i sportska dostignuća“. Akcenat izlaganja je prenosto naznačen u ekstenziji naslova „Od penkala do tastature“, u namjeri da se naglasi tranzicija konferencije saglasna razvoju informacionih tehnologija. U ovom izlaganju biće najavljena i naredna konferencija, uz poseban osvrt na specifičnosti koje ovaj događaj nudi.

10.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konačna rang lista i obavještenje o upisu - Fizička kultura i zdravi stilovi života - prvi upisni rok jul 2020. godine


10.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konačna rang lista i obavještenje o upisu - Sportski novinari i treneri - prvi upisni rok jul 2020. godine


09.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Rezultati prijemnog ispita - Fizička kultura i zdravi stilovi života


09.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Rezultati prijemnog ispita (test) Sportski novinari i treneri


04.06.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Termini završnih i popravnih ispita - jun/jul 2020. godine


29.06.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Konkurs za upis studenata u prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2020/2021. godinu


20.06.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

1. juna istekao rok za uplatu školarine i izmirenje duga, od 22.juna obustave u knjiženju ispita do izmirenja duga


10.06.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Sva antropometrijska testiranja fudbalera Republike Kosovo na Univerzitetu Crne Gore - reprezentacija i klubova, seniora, juniora i futsala


09.05.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore organizovao je online anketno istraživanje za fudbalere 1. Telekom fudbalske lige Crne Gore


10.07.2020

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Za Fizičku kulturu i zdrave stilove života u II roku 25 mjesta, a za program Sportski novinari i treneri 21 mjesto