Ambasador Slovenije Gregor Presker posjetio Fakultet za sport i fizičko vaspitanje UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore prof. dr Stevo Popović sastao se sa ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori Nj.E. Gregorom Preskerom.

„Slovenija ima dugu tradiciju u sportu sa posebnim naporima usmjerenim na razvoj fizičkog vaspitanja mladih. Saradnja našeg Fakulteta sa srodnim visokoškolskim institutucijama u Sloveniji je intenzivna, kako na polju edukacije, tako i na polju naučnog istraživanja“, ukazao je dekan Popović.

On je istakao da se teme, na kojima se saradnja zasniva, tiču aktuelnih tokova i naučnih istraživanja u oblasti sportskih nauka, sa akcentom na teme koje se tiču razvoja mladih, edukacije mladih sportista, sportske karijere, medicinu i prevenciju povreda. Ove teme se, posebno, ukazao je dekan Popović, tretiraju i kroz rad Centra za dijagnostiku i antropometrijska mjerenja koja su obuhvatila i vrhunske mlade sportiste Slovenije.    

"Naš fakultet ima razvijenu saradnju sa Slovenijom u okviru CEEPUS, Erasmus i bilateralnih programa saradnje, a posebno zadovoljstvo je saradnja sa slovenačkim naučnikom Gregorom Starcom, kao što je zajedničko uredništvo u prestižnom međunarodnom naučnom časopisu Frontiers in Public Health", kazao je Popović. 

Naravno, dodao je on, Fakultet će nastojati da svi oblici saradnje potencijalno dobiju novi oblik, u okviru bilateralnih projekata i pojačane komunikacije sa visokoškolskim institucijama u Sloveniji, i u vremenu kada se svijet suočava sa pandemijom virusa COVID.

On je izrazio nadu da će mjesto ponovnih susreta, kako sa naučnicima iz Slovenije, tako i sa naučnicima iz cijelog svijeta, biti i konferencija Crnogorske sportske akademije, koja je planirana za april, iduće godine, u Dubrovniku.

Dekan Popović se, na kraju sastanka, zahvalio ambasadoru Preskeru na ukazanoj pažnji i posjeti Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje.

Zamjenica Ambasadora Stanka Štrukelj, prodekan za nastavu doc.dr Danilo Bojanić i poslovni sekretar u kabinetu dekana Tatjana Olivieri su  prisustvovali današnjem sastanku.  

 

Medijske objave:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ambasador-slovenije-gregor-presker-posjetio-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje

https://www.portalanalitika.me/clanak/ambasador-slovenije-posjetio-fakultet-za-sport-i-fizicko-vaspitanje

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.