Globalno istraživanje ukazuje: Tjelesne aktivnosti mladih redukovao život uz ekran




Globalno istraživanje ukazuje: Tjelesne aktivnosti mladih redukovao život uz ekran

 

Nova analiza trenda fitnesa u svijetu kojom je obuhvaćeno 1,746,023 djece i adolescenata uzrasta od 10 do 18 godina, pokazuje da je u većini država svijeta fitness napredovao od 1969. do 1995. godine kada su rezultati bili na najvišem nivou za čitav praćeni period, nakon čega je uslijedio konstantni pad fitnesa sve do 2017. godine.

Kao uzroke pada fitnesa autori navode povećanje tjelesne mase, procenta prekomjerno uhranjene i gojazne djece koji su zabilježeni poslednjih decenija, takođe promjenu načina života, te činjenicu da novi stil života karakteriše smanjen obim tjelesne aktivnosti i više vremena provedeno uz ekrane (kompjuter, televizor).

Ova studija je objavljena u prestižnom svjetskom časopisu „Frontiers in Pediatrics“ (kategorija Q1), urađena je u okviru projekta European Fitness Monitoring System (EUFITMOS), a potpisuju je sledeći autori: doc. dr Bojan Mašanović, doc. dr Jovan Gardašević i prof. dr Stevo Popović sa Univerziteta Crne Gore, prof. dr Adilson Marques i mr Miguel Peralta sa Univerziteta iz Lisabona, te prof. dr Yolanda Demetriou i mr David Joseph Sturm sa Tehničkog Univerziteta iz Minhena.

Docent Bojan Mašanović ukazuje da u svim državama svijeta situacija nije alarmantna, već da u zemljama koje odlukama vlade primjenjuju programe dodatnog tjelesnog vježbanja pad fitnesa ne postoji (Finska, Kanada i Portugal), na osnovu čega se može zaključiti da se programima dopunskog vježbanja, mogu redukovati negativni uticaji sedenternog načina života koji su evidentni.

 

Medijske objave:

https://radiokotor.info/clanak/drustvo/globalno-istra%C5%BDivanje-ukazuje:-tjelesne-aktivnosti-mladih-redukovao-%C5%BDivot-uz-ekran/0

https://www.mladiniksica.me/fitnes-trend-dostize-vrhunac-u-vise-zemalja-u-svijetu/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.