Trećeplasirani na Smotri besjedništva: “Kuda plovi ovaj brod?”




Trećeplasirani na Smotri besjedništva: “Kuda plovi ovaj brod?”

Odgovor na pitanje iz naslova ima Mirko Stojkanović, student Pravnog fakulteta i trećeplasirani na Smotri besjedništva održanoj na ovom fakultetu.

Ali, prije nego čujete odgovor, pokušajte da sami odgovorite, jer, svi mi imamo svoje “brodove”, i svi oni nekud plove. I možda bismo se toga sjetili tek kad bi uplovili u luku, onu koju smo sanjali ili pak onu u koju smo stigli kao brodolomnici.

Na vama je da otkrijete pravac svog “broda”, a naš sagovornik, vrsan govornik i budući pravnik, tačno zna gdje je njegov krenuo. Zato mu nije bilo teško da izabere temu za nastup.

“Moja je tema nosila naziv ,,Kuda plovi ovaj brod", čak i sa samim nazivom teme sam htio da skrenem pažnju na često lutanje  našega naroda i nemanje jasne luke u koju želimo da uplovimo. Suviše se dijelimo, svađamo i sanjamo o boljoj budućnosti, ali nikad ne želimo da se ujedinimo kako bi tu bolju budućnost i stvorili. “ – počinje razgovor Mirko.

Godinama unazad bavi se govorništvom, nagrade mu znače, ali postoji nešto važnije od priznanja.

 “Već duži niz godina se bavim besjedništvom i ovo mi nije prvo takmičenje ni nagrada. Osvojena nagrada mi mnogo znači, međutim za nas govornike je najveći uspjeh doprijeti  do srca bar jednoga slušaoca i  probuditi kod njega kritičko mišljenje o temu o kojoj govorimo.“ – objašnjava naš sagovornik.

Mirko je, sudeći po ostvarenom rezultatu, ispunio sopstvena očekivanja, a kvalitet govora koji i sam njeguje pronašao je  u govoru koleginice Nedović.

“Konkurencija je bila zaista respektabilna i bio je veliki  broj sjajanih kandidata sa odličnim temama. Najveći utisak na mene je ostavio  govor koleginice Nedović koja je na sjajan način skrenula pažnju na alarmantne probleme u našem obrazovnom sistemu. Počev od loše infrastrukture, preopširnog gradiva i odsustva akademske časti.”- kaže Mirko.

Ako njega pitate, govornik se stvara.

“Stari latini su govorili da se pjesnik rađa, a govornik stvara. Čak i najveći antički besjednik Demosten je imao govornu manu koju je mukotrpnim radom pobjedio, tako da je jasno da se govornik stvara. Bitna je samo velika upornost, rad, vježba  i čitanje.  Oružje govornika je jezik, a municija bogat vokabular.” – dodaje on.

Strah od javnog nastupa kao jedan od najčešćih problema govornika ne mora nužno biti loš, vjeruje Mirko.  

“Smatram  da trema može da bude i pokretačka snaga koja tjera govornika da bude najbolji. Bitno je samo osloboditi se straha od  toga da će u govoru nešto da se pogriješi. Početnicima se često dešava da zaborave tekst govora i tada je bitno da se se ne zastanu, već da samouvereno nastave. Publika obično ne zna  tačnu koncepciju govora, tako da to može proći i neopaženo. Bitno je probiti led, govorništvo lako može da postane ljubav nakon prvog javnog nastupa.” – zaključuje naš sagovornik.

Njegov govor možete poslušati u videu, od 1.35 minuta.

Izvor: Makanje



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.