U susret upisu generacije studenata Pravnog fakulteta 2022/23.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zato što je dobro biti „u pravu“. Zato što pravo nije samo „teorija” i zato što Pravni fakultet nije mjesto gdje se bez razumijevanja uči. Zato što je Pravni mjesto gdje se proučava suština ponašanja ljudskog društva u cilju njegovog pravilnog usmjeravanja kroz propise.

Zato što je osnovni alat svakog pravnika riječ, pa ako misliš da znaš da argumentovano govoriš i ako znaš da pišeš, predispoziciju imaš da postaneš uspješan pravnik.

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore ima dugu tradiciju i oblikovao je pravni, zakonodavni i naučni milje Crne Gore. Obrazovao je generacije poznatih sudija, advokata, ministara, tužilaca, odnosno većinu onih koji su svoju profesionalnu karijeru ostvarili u oblasti prava, pravnih poslova, pravosuđa i javnog života.

Prepoznat je po brojnim međunarodnim konferencijama i gostovanjima pravnih eksperata. Fakultet pruža studentima sveobuhvatna savremena teorijska i praktična znanja koja omogućavaju formiranje eminentnih kadrova iz oblasti prava.

Studiranje pravnih nauka na Pravnom fakultetu UCG predstavlja svojevrsnu sintezu različitih pravnih disciplina i drugih nauka tijesno povezanih sa pravom, koja omogućava sticanje svih neophodnih znanja i vještina koje bi trebalo da posjeduje dobar i moderan pravnik, spreman za kompeticiju i na evropskom tržištu.

Studijski programi

Studijski programi se na Pravnom fakultetu ostvaruju kroz osnovne, master i doktorkse studije. Na osnovnim studijama možete izabrati dva izborna modula - javnopravni i privatnopravni. Na master studijama to su krivično, međunarodno, građansko i poslovno pravo, doktorske studije- pravne nauke.

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Gimnazija, ekonomska, trgovinsko-ugostiteljska, turistička, pomorska, medicinska i škola unutrašnjih poslova.

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis za studijske programe fakulteta?

Za upis na ovaj fakultet nije potreban prijemni ispit.

U kojim institucijama se obavlja praksa na ovom fakultetu?

Pravni fakultet ima saradnju sa određenim brojem institucija sa kojima se oragnizuje praktična obuka pravnika u okviru posjeta koje se organizuju na posebnim predmetima.

U okviru Erasmus+ projekta ENEMLOS, Pravni fakultet je intenzivirao saradnju sa Vrhovnim sudom, Vrhovnim državnim tužilaštvom, Advokatskom komorom, Notarskom komorom, Komora javnih izvršitelja i Centrom za alternativno rješavanje sporova. U okviru ovog projekta, posvećenog pružanju besplatne pravne pomoći ranjivim grupama, studenti uz pomoć profesora Pravnog fakulteta i pravnika praktičara zaposlenim u navedenim institucijama stiču posebna praktična znanja koja su značajna za praktično bavljenje pravom injihovo buduće zapošljavanje.

Šta poslije završetka studija?

Pravničko zanimanje je državotvorno zanimanje i predstavlja jednu od najvažnijih i najuglednijih zanimanja sadašnjice, tako da ćete nakon završenog Pravnog fakulteta bolje razumijeti kako funkcioniše država, a dobićete i mogućnost sagledavanja društva u cjelini. Znači, uloga svršenog studenta Pravnog fakulteta je da održava, ali i da na bolje mijenja postojeći sistem.

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student Pravnog fakulteta?

Studije prava pružaju široke mogućnosti zapošljavanja u organima izvršne i zakonodavne vlasti, pravosuđu, privredi, javnom i privatnom sektoru. Ovaj fakultet završili su advokati, sudije, tužioci, notari, izvršitelji, rukovodioci i/ili zaposleni u administraciji, ministri, poslanici. Znači, nakon Pravnog fakulteta svoje zaposlenje možete naći u brojnim državnim institucijama, ali i u privatnom sektoru.

Osoblje fakulteta

Šta kažu drugi o upisu na ovaj fakultet?

Poruka dekanke prof. dr Anete Spaić budućim studentima 

Vučić Filipović - najbolji student Pravnog fakulteta za studijsku 2021/22. godinu

Kontakt

Adresa: Ul. 13. jula br. 2

81000 Podgorica

Telefon: +382 20 481 144

Faks: +382 20 481 140

Mail: pravo@ucg.ac.me 

www.ucg.ac.me/pf 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.