Održana panel diskusija na temu „Ambasadorke o rodnoj perspektivi u Crnoj Gori“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održana je panel diskusija na temu „Ambasadorke o rodnoj perspektivi u Crnoj Gori“ kao nastavak prethodnih aktivnosti fakulteta na planu jačanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti.

Učesnice panela bile su: šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčieva, dok je moderator panela bila doc. dr Marina Jovićević.

Na početku događaja, gostima se obratila dekanka Pravnog fakulteta, prof. dr Aneta Spaić.

Ona je istakla da se današnjim događajem na Pravnom fakultetu nastoji posebno djelovati i skrenuti pažnja na pitanje afirmacije rodne ravnopravnosti u svim sferama društva, kao i na specifičan položaj i ulogu savremene žene u crnogorskom društvu.

Ambasadorka Popa je ocjenila da je problem porodičnog nasilja naročito došao do izražaja u vrijeme pandemije Covid-19, naglašavajući potrebu za boljom implementacijom nacionalnog zakonodavstva, kako bi žrtve porodičnog nasilja stekle veće povjerenje u nadležne institucije i prijavile nasilje, a sve u cilju obezbijeđenja adekvatne pravne zaštite.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je izrazila zabrinutost zbog povećane stope porodičnog nasilja u Crnoj Gori, smatrajući da zakon sam po sebi ne predstavlja prepreku u konačnoj borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, već problem vidi u njegovoj konkretnoj primjeni. U tom smislu, potrebno je raditi na obučavanju, kako policijskog osoblja, tako i medicinskog kadra koji su ujedno i prvi očevici pretrpljenog nasilja.

Podsjećajući na uspjehe u implementaciji rodne perspektive u gotovo svim okvirima bugarskog zakonodavstva, ambasadorka Plugčieva smatra da je ekonomska nezavisnost žena od ključnog značaja za ostvarivanja rodne ravnopravnosti. Nudeći Crnoj Gori razmjenu iskustva u procesu implementacije rodne perspektive, ambasadorka je pozvala Crnu Goru da odlučno krene naprijed u borbu protiv diskriminatornih praksi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.