Projekat ENEMLOS: Posjeta delegacije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jedne od partnerskih institucija u projektu ENEMLOS, boravili su na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore u periodu od 29. juna do 1. jula. Delegaciju Pravnog fakulteta iz Zagreba činili su: prof. dr Alan Uzelac, rukovodilac Pravne klinike u Zagrebu, kao i akademski mentori doc. dr Marko Bratković i dr Juraj Brozović.

Kao jedna od predviđenih projektnih aktivnosti, posjeta je imala za cilj obilazak Pravnih klinika na Pravnom fakultetu UCG koje su u maju ove godine počele sa radom, te ocjenu dosadašnjeg rada i dodatnu edukaciju u pravcu njihovog daljeg razvoja i uspješnog funkcionisanja. Podsjetićemo da je Pravni fakultet u Zagrebu, kao obrazovna institucija sa dugim iskustvom u „kliničkom“ obrazovanju studenata prava i partner u projektu, dao veliki doprinos edukaciji crnogorskih partnera, kroz dvije obuke održane tokom prethodne godine: u vidu onlajn obuke i kroz posjetu crnogorskih predstavnika Zagrebu i neposredan uvid u rad zagrebačke Pravne klinike. Stoga je ova posjeta bila izuzetna prilika da se upotpune znanja stečena tokom prethodnih obuka, naročito imajući u vidu da je zagrebački model kliničkog obrazovanja i pružanja besplatne pravne pomoći bio vodeći uzor u uspostavljanju Pravnih klinika u Podgorici.

Tokom trodnevne posjete, delegati su razgovarali sa predstavnicima Pravnog fakulteta UCG i ostalih partnerskih institucija iz Crne Gore. Prvog dana posjete održan je sastanak kom su, pored gostiju iz Zagreba i članova rukovodećeg projektnog tima, prisustvovali predstavnici neakademskih institucija, kao i studenti angažovani u Pravnim klinikama. Prodekan za međunarodnu saradnju i član projektnog tima, prof. dr Vladimir Savković, i koordinatorka projekta, prof. dr Biljana Đuričin, otvorili su sastanak i prezentovali dosadašnje učinke u realizaciji projekta. Doc. dr Velibor Korać je upoznao hrvatske kolege sa procesom odabira studenata za rad u Klinikama i primijenjenim kriterijumima, te obukom izabranih studenata sprovedenom prije početka sa radom. Angažovani studenti, koji su u velikom broju prisustvovali sastanku, dali su naročit doprinos diskusiji, iznoseći svoje početne impresije i iskustva i postavljajući pitanja učesnicima iz Zagreba. Učesnici sastanka su, po završetku sastanka, obišli prostorije Pravnih klinika, adaptirane u ovu svrhu i opremljene savremenom tehnološkom opremom. Tokom narednih dana delegacija je, zajedno sa koordinatorkom projekta prof. dr Biljanom Đuričin i članovima projektnog tima, posjetila neakademske partnerske institucije: Vrhovni sud Crne Gore, Komoru javnih izvršitelja Crne Gore i Notarsku komoru Crne Gore. Tokom ovih posjeta učesnici su razmijenili iskustva u pogledu uloge neakademskih mentora u obrazovanju studenata prava, te ocijenili učešće ovih institucija u projektu izuzetno značajnim.

Predstavnici Sveučilišta u Zagrebu će, do kraja tekuće godine, još jednom posjetiti Pravne klinike Pravnog fakulteta u Podgorici. Pored Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, akademski partneri u projektu ENEMLOS su i Univerzitet Regent´s iz Londona i Fondacija pravnih klinika Poljske, sa kojima se takođe realizuju obuke i akademske posjete.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.