In memoriam mr Jelena Jauković 1949-2022




In memoriam mr Jelena Jauković 1949-2022

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu (grupa Pedagogija) u Beogradu (1974) i na Pravnom fakultetu u Beogradu (1975). Poslijediplomske studije je završila na Pravnom fakultetu u Beogradu (1989). Osnovne oblasti interesovanja su joj bile kriminologija, penologija i viktimologija iz kojih ima objavljeno više radova, a učestvovala je u radu i brojnih međunarodnih i domaćih projekata.

Imali smo čast i privilegiju da radimo i sarađujemo sa koleginicom Jelenom Jauković. Kao mlađe kolege slušali smo od nje o tome kako je nastajao domaći kadar na Pravnom fakultetu u drugačijem pravnom sistemu od današnjeg, kada se živjelo i radilo opuštenije i bez rokova, o njihovim stručnim raspravama i razmjenama mišljenja, ali i druženju jer su prvi stalno zaposleni nastavnici većinom bili iz istih generacija.

Prvo na što pomislimo kada razmišljamo o našoj Jeli je njen topao osmijeh koji je znao da obasja i napuni i najveću salu, kao i snažni, raskošni i autoritativni glas koji slušaoce nije mogao da ostavi ravnodušnim.

Kod nje je uvijek sve bilo iskreno, pošteno, beskompromisno i pravo iz srca. Bilo je, ponekad, i prejakih riječi, ali to je bila ona, makar smo je tako doživljavali. 

Bila je prva kada se trebalo boriti za čast i boljitak Pravnog fakulteta ili zaštitu saradnika od nezakonitog otkaza. A o njenom radu najbolje mogu da posvjedoče generacije studenata koje su imale priliku da uče od nje.

Bila je jedna vanvremenska ličnost, altruista, perfekcionista do srži, koja se nesebično davala i vječiti borac za ideale, pravdu i ravnopravnost. Bila je pionir mnogih pravednih ideja vezanih za položaj žena u društvu, jedna od osnivača Škole roditeljstva u Crnoj Gori. Bila je zagovornik timskog rada i svoje ideje i rezultate je nesebično dijelila sa drugima. Bila je intelektualac kakav se danas rijetko srijeće. 

         

     Doc. dr Ljiljana Kadić

                                                                                                                                       Prof. dr Maja Kostić Mandić

                                                                                                                                 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.