Projekat ENEMLOS: Posjeta predstavnika Fondacije pravnih klinika Poljske























U okviru projekta ENEMLOS („Pravne klinike u službi ranjivih grupa: poboljšanje zapošljavanja studenata prava kroz praktično obrazovanje“), na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore boravili su predstavnici Fondacije pravnih klinika Poljske, jedne od partnerskih institucija u projektu.

Delegacija iz Poljske, na čelu sa prof. dr Filipom Černickim, predsjednikom Fondacije, obuhvatila je veći broj nastavnika i praktičara angažovanih u svojstvu studentskih mentora u okviru pravnih klinika, uspostavljenih na više poljskih univerziteta: Univerzitet u Varšavi, „SWPS“ univerzitet, Univerzitet „Lazarski“, Jagelonski univerzitet, univerziteti u Lođu, Vroclavu i Šćećinu.

Riječi dobrodošlice gostima su uputili koordinatorka projekta prof. dr Biljana Đuričin i prodekan za međunarodnu saradnju prof. dr Vladimir Savković, a pored članova projektnog tima sastanku su prisustvovali i predstavnici neakademskih partnerskih institucija projekta. Takođe, sastanku su prisustvovali studenti Pravnog fakulteta koji su, kao prva generacija angažovanih studenata, tokom ljetnjeg semestra studijske 2021/2022 godine učestvovali u radu Pravnih klinika Pravnog fakulteta UCG. U prvom dijelu posjete učesnici su razmatrali dosadašnje učinke u realizaciji projekta, koje je gostima iz Poljske prezentovao član projektnog tima doc. dr Velibor Korać, te ih upoznao sa početkom rada Pravnih klinika i pripremama koje su prethodile, poput procesa izbora studenata za angažman u Klinikama i sprovedene obuke izabranih studenata. Članovi delegacije su potom obišli prostorije Pravnih klinika, te u drugom dijelu sastanka nastavili razmjenu iskustava sa crnogorskim partnerima, sumirajući svoje utiske i sugestije u pravcu daljeg razvoja i uspješnog funkcionisanja Pravnih klinika.

Pored Fondacije pravnih klinika Poljske, akademski partneri u projektu ENEMLOS su i Univerzitet Regent´s iz Londona i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, sa kojima se takođe realizuju obuke i akademske posjete. Projekat ENEMLOS jedan je od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, podržan u okviru Erasmus+ programa Izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.