Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović održao  predavanje: Svjedok kao dokaz u krivičnom postupku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Pravnom fakultetu  Univerziteta Crne Gore, Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, održao je predavanje pod nazivom: Svjedok kao dokaz u krivičnom postupku“, 2. decembra 2022.godine, 

Predavanje, povodom jubileja 50. godina od osnivanja Pravnog fakulteta,  posvećeno je poštovanju demokratskih vrijednosti i temeljnih principa vladavine prava.

Glavni specijalni tužilac istakao  je   važnost  pravničke profesije i  studentkinjama i studentima predočio obavezu, da kao  buduće  sudije, tužioci, advokati, javni izvršitelji, notari treba da daju svoj najbolji doprinos  poslovima u pravosuđu  i drugim instutucijama sistema, kao i da njihova postupanja moraju biti  ,,nepristrasna i u skladu sa Ustavom, zakonima, a prije svega sa ratifikovanim međunarodnim ugovorima i standardima Evropskog suda za ljudska prava.”

U svom predavanju Glavni specijalni tužilac,  istakao je, da  su temelji pravne države upravo na Pravnom fakultetu, koji obrazuje buduće nosioce nezavisnih državnih institucija.  Tokom predavanja,  detaljno je  izložio ulogu i značaj instituta svjedoka, uslove koji se moraju ispuniti za relevantno svjedočenje, kao i razliku između svjedoka i zaštićenog svjedoka u krivičnom postupku.

Nakon predavanja  diskutovana su aktuelna pitanja. Diskusija je imala jedinstvenu poruku da su vladavine prava i nezavisne pravosudne institucije temeljne vrijednosti očuvanja prava i pravde na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Predavanju su prisustvovali studenti i studentkinje Pravnog fakulteta i predstavnici/ce akademske zajednice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.