Delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini u posjeti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Delegacija Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini posjetila je Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore i Pravnu kliniku dana 21.12.2022 godine. Delegaciju su predvodili dekan prof. dr Avni Puka, profesori Bedri Peci i  Muhamed Vokri i 10 studenata, a tokom posjete razgovarali su sa dekankom prof. dr Anetom Spaić.

Radni dio posjete bio je razgovor se članovima projektnog tima ENEMLOS, koordinatorkom prof. dr Biljanom Đuričin, doc. dr Nikolom Dožićem, doc. dr Veliborom Koraćem, doc. dr Marinom Jovićević, dr Rajkom Đoković i 10 studenata koji rade na klinici. Sastanku su prisustvovali i predstavnici i neakademskih partnera projekta ENEMLOS. Inače, Pravni fakultet Univerziteta u Prištini je partner u projektu ENEMLOS.

Dvije delegacije su razmijenile iskustva u dosadašnjem radu na klinikama, unapređenju kliničkog pravnog obrazovanja, budućim aktivnostima preko projekta ENEMLOS, kao i održivosti ciljeva projekta poslije njegovog završetka u novembru iduće akademske godine. Studenti dva fakulteta predstavili su svoj rad na klinikama, motivaciju i prednosti koje im pružaju pravne klinike kako za primjenu praktičnih znanja, tako i za budući rad kada diplomiraju na fakultetu.

Delegacija je obišla prostorije Pravnog fakulteta i posebno se zadržala u prostorijama Pravne klinike koje su adaptirane i  sastoje se od opreme potrebne za rad sa živim klijentima. Studenti su upoznali svoje kolege sa dokumentima koja su neophodna za kvalitetan rad u pružanju besplatnih pravnih savjeta.

Delegacija je posjetila i Notarsku komoru Crne Gore koja je, takođe, partner u projektu ENEMLOS. U prijateljskoj i kreativnoj atmosferi, u razgovoru sa predsjednikom Komore gospodinom Darkom Ćurićem, razmijenila su se iskustva u radu notarske službe.

ENEMLOS je  jedan od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, koji je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja. Ključni ciljevi ovog projekta su modernizacija i usmeravanje postojeće nastavne prakse, posebno u praktičnim pravnim disciplinama. Takođe, cilj je i povećanje kapaciteta na pravnim fakultetima; sticanje novih i razvijanje postojećih pravnih vještina; te uspostavljanje dugoročne i održive saradnje sa pravnim institucijama zemalja učesnica projekta. U krajnjem, važan cilj je i razvijanje interesovanja i motivacije studenata; poboljšanje zapošljivosti studenata prava i omogućavanje široj zajednici - posebno ranjivim klijentima da zaštite svoja prava putem tako što će im se pružiti besplatan pravni savjet.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.