Na Pravnom fakultetu UCG obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci




Na Pravnom fakultetu UCG obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne  Gore obilježen je 11. februar, Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci.

Univerzitet Crne Gore, svojim Akcionim planom za rodnu ravnopravnost između ostalog, predvidio je, promovisanje i sprovođenje kampanja koje čine vidljivijim postignuća naučnica i doprinos žena u istraživačkim timovima; promovisanje i sprovođenje kampanja koje čine vidljivijim doprinos rodne raznolikosti istraživačkih timova kvalitetu istraživanja, provođenje edukacija/radionica o razvoju karijera (doktorske studije) koje uključuju osnaživanje u području istraživanja, kao i kontinuirana izrada i promovisanje profila žena sa uspješnim karijerama.


Ovaj dan podsjeća nas na dugotrajan i vrijedan doprinos žena i djevojaka u nauci i obrazovanju, koje su osvijetlile put novim generacijama ka novim dostignućima, koja će oblikovati i mijenjati svijet. Stoga, podržimo jednakost i ravnopravnost u osvajanju znanja, kao izuzetne  vrijednosti i izvor napretka čovječanstva. 

Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 22. decembra 2015. godine, na svom zasedanju usvojila je Rezoluciju A/RES/70/212, kojom je  ustanovljen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kao godišnji međunarodni događaj koji se obilježava 11. februara.

Ovaj važan dan za žene i djevojke u nauci, nastao je na osnovu zaključaka, E/CN.6/2011/L.6, koje je usvojila Komisija Ujedinjenih nacija za status žena, na svom 55. zasijedanju,  14. marta 2011. godine,  kojima se afirmiše ravnopravan  pristup i učešće žena i djevojaka u obrazovanju, usavršavanju, nauci i tehnologiji,  uključujući i  jednake mogućnosti  punog zapošljenja i dostojanstvenog rada. U cilju realizacije zaključaka, Generalna skupština UN, 20. decembra 2013. godine, usvojila je Rezoluciju o nauci, tehnologiji i inovacijama, A/RES/68/220, koja: ,,Prepoznaje da je sveobuhvatan i jednak pristup i učešće u nauci, tehnologiji i inovacijama za žene svih uzrasta, imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena…”. U tom smislu, ovom Rezolucijom se naglašava da: ,,rješavanje prepreka za jednak pristup žena i djevojčica nauci, tehnologiji i inovacijama zahtijeva sistematičan, sveobuhvatan, integrisan, održiv, multidisciplinaran i multisektorski pristup,” pa se ,,vlade pozivaju da rodnu perspektivu uključe u svoje zakonodavstvo, programe i relevantne politike.“
 
Dvije godine kasnije, u cilju postizanja sveobuhvatnog i jednakog pristupa, osnaživanja  i učešća žena i djevojaka u nauci, 22. decembra 2015. godine, na zasedanju Generalne skupštine UN, usvojena je Rezolucija  A/RES/70/212 kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci. 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.