Ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio poklone studentima Pravnog fakulteta




Znanje naših učenika i studenata se po pravilu potvrđuje svuda u svijetu, rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović tokom razgovora sa dekanom Pravnog fakulteta UCG Velimirom Rakočevićem i timom studenata ovog fakulteta, koji se plasirao u finale izuzetno prestižnog Međunarodnog takmičenja u oblasti privrednog prava i ljudskih prava u Londonu. Članovi tima bili su Simona Jovanović, Stefan Đurović, Ana Vukčević i Marija Vesković. Sastanku na kome je našem timu Šehović uručio i poklone, prisustvovala je i rukovoditeljka takmičenja Katarina Bošković

Tokom razgovora studenti su pojasnili da je konkurencija na takmičenju bila velika, s obzirom na to da je učestvovalo 230 fakulteta iz čitavog svijeta. Kako su naglasili, takva konkurencija čini još značajnijom činjenicu da su se plasirali među najbolja tri tima u Evropi, zajedno sa Francuskom i Velikom Britanijom. Istakli su i da su već drugu godinu zaredom studenti Pravnog fakulteta među najboljima na ovom takmičenju, jer su prošle godine osvojili prvo mjesto u usmenom nastupu, a dobili su i priznanje za pismene podneske. 

Ministar Šehović rekao je da je ovakav plasman naših studenata još jedan dokaz poruke koju Ministarstvo prosvjete šalje, a to je da niti jedno zanimanje nije samo po sebi dobro, već samo način na koji se mi bavimo njime: „Čujemo često su pravnici suficitarno zanimanje, a evo većina vas već radi i završava studije, a postižete i ovakve uspjehe. Cijenim da je to potvrda poruke koje smo slali i kada je riječ o srednjim stručnim školama: Ne težite izvrsnim zanimanjima, jer takvih nema, već izvrsnosti u obavljanju bilo kog zanimanja za koje imate afiniteta“. 

Dekan Rakočević je rekao: „Poseban uspjeh je i činjenica da su se naši studenti tako dobro plasirali na takmičenju koje se organizuje na engleskom jeziku i uz konkurenciju kojoj je skoro isključivo engleski jezik maternji. Ja sam najponosniji dekan jer imamo nesumnjivo briljantne studente.“ 

Sastanak je zaključen porukom ministra da je Ministarstvo otvoreno za podršku studentima u nekom od narednih takmičenja, dok su dekan i studenti naglasili da je važno da Ministarstvo nastavi sa podrškom talentima. 

Takmičenje se sastoji od izrade tužbe i odgovora na tužbu, kao i u simulaciji rasprave na ročištu pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, na osnovu zadatog slučaja iz oblasti privrednog prava i ljudskih prava. Priroda ovogodišnjeg pravnog problema je, pored poznavanja privrednog prava i ljudskih prava, zahtijevala vladanje još nekim pravnim disciplinama, poput: građanskog prava, radnog prava, obligacionog prava, međunarodnog prava, prava Ujedinjenih nacija, prava EU i prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Pripreme studenata za ovo međunarodno takmičenje je sprovela studentska organizacija Pravnog fakulteta UCG – ADAMAS. 

Studenti su se za takmičenje pripremali više mjeseci pod rukovodstvom trenera tima Senje Božović - advokatice, Marije Stojanović - advokatskog pripravnika i Katarine Bošković - rukovodioca takmičenja i vođe prošlogodišnjeg pobjedničkog tima. Pomoć u pripremi studenata dali su i pomoćni treneri, advokatski pripravnici Jasna Velimirović i Milana Tomić. Članovi pomoćnog takmičarskog tima bili su Milica Božanović, Matija Vujičić, Anđela Dabović, Aleksandra Žižić i Ksenija Simović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.