Informacije o načinu održavanja predavanja i nastavnog procesa u svijetlu novonastale, vanredne situacije u obrazovnom sistemu




Vanredna situacija, ovog proljeća izazvana pandemijom, iz korijena je promijenila logiku nastavnog i uopšte obazovnog procesa.

Za nadati se je, da će to stanje kratko i privremeno trajati, no, ono traži aktiviranje vanrednog protokola u novonastaloj situaciji, spremnost za prilagođavanje i opstanak nastavnog procesa u okolnostima, ma kakve one bile i koliko trajale.

U ovom slučaju, to znači sljedeće:

Prvo - Sve konsultacije sa mnom, obavljaće se direktno, posredstvom aplikacije WeChat, dostupne za Android na web sajtu: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tencent.mm

i iOS uređaje na App Store-u.

Moj kontakt za direktnu WeChat komunikaciju, ostvarujete na vašoj WeChat aplikaciji, ulaskom u opciju "Discover", pa potom "Scan", jednostavnim postupkom skeniranja ovog bar-koda:

Drugo - nastava iz predmeta Upravno pravo, na Drugoj godini Opšteg smjera Osnovnih studija Pravnog fakulteta u Podgorici i Bijelom Polju, održavaće se na najmanje dva načina i to:

  1. a) Postavljanjem pisanih materijala, koji mogu biti korisni za spremanje ispita, posredstvom "Moodle"aplikacije i Distance Learning sistema Univerziteta Crne Gore i
  2. b) Posredstvom ZOOM aplikacije, to jeste audio-video conference servisa, koji omogućava gledanje i slušanje predavanja putem live streaming signala, koji dobijate registracijom na sajtu: https://www.zoom.us/. U Prilogu je Uputstvo za korišćenje ZOOM servisa

On line predavanja ćemo držati petkom u 12h, čim stvorimo neophodne pretpostavke za njihovo održavanje (to će biti čim se dovoljan broj studenata prijavi).

Stoga, neophodno je da se narednih dana što je moguće veći broj studenata registruje na ZOOM video servis.

Da bi ste mogli pratiti predavanje uživo, potrebno je da posjedujete lap-topdesktop PC (sa kamerom i mikrofonom), Mac računartablet uređaj ili pak smart telefon, na kojima je potrebno instalirati ZOOM aplikaciju i da mi u narednih nekoliko dana pošaljete vašu email adresu.

Potom, kad vas stavim na listu, na vašu email adresu ćete dobijati poziv na video-konferenciju, odnosno predavanje u realnom vremenu, petkom u 12h.

Za podešavanje pogledajte Uputstvo iz prethodnog teksta. Proces registracije je veoma jednostavan.

VAŽNA NAPOMENAPrije ostvarivanja on line komunikacije, provjerite da li vaš uređaj sa kojeg pristupate video-konferenciji, konektovan na stabilnu Wi-Fi konekciju, koja koristi "flat" tarifu (sa neograničenim internet data paketom), što vam preporučujem zbog izbjegavanja nepotrebnih troškova u novcu ili nepotrebnom trošenju ograničenog "data" paketa, koje mnogi od vas imaju u okvoru svojih pretplata za mobilne komunikacije. Ukoliko pak imate "paket" neograničenog interneta u okviru pretplate za za mobilni telefon ili tablet, tada možete pristupiti i bez Wi-Fi mreže. U svakom slučaju, ipak preporučujem Wi-Fi mrežu ili ono što je najbolje, a to je kablovska konekcija, jer i jedno i drugo osiguravaju stabilnu komunikaciju, bez prekida signala.

Testno predavanje ćemo održati u ponedjeljak, 30. marta u 12h, a redovna predavanja ćemo nadalje držati svakog petka u 12h.

 

i... Ostanite kod kuće!

 

Prof. dr Dražen Cerović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.