Elektrotehnički fakultet

Povećanjem digitalne pismenosti mladih do ublažavanja posljedica koronavirusa
Naučno-tehnološki park Crne Gore organizovao je finalni događaj pod nazivom digITevent u Svečanoj sali Elektroteničkog fakulteta, u okviru projekta “Povećanje digitalne pismenosti mladih za ublažavanje posljedica koronavirusa” koji je finansirala Ambasada SAD u Podgorici.

Glavni partner na projektu je Elektrotehnički fakultet sa mentorkom doc. dr Milenom Đukanović koja je bila zadužena za četvoromjesečnu obuku djece od 13 do 16 godina u 3D modeliranju i 3D štampi.  Druga četvoromjesečna obuka ticala se programiranja i video gaminga pod mentorstvom Mr Jasne Pejović iz Digital Bee akademije.

Kao rezultat uspješno sprovedenih obuka kreirano je deset interaktivnih  igrica sa tematikom COVID-19 koje mlađe generacije upoznaju sa problemima uzrokovanim pandemijom na kreativan način. Takođe, rezultat 3D obuka su i deset kreiranih 3DP modela zaštitne opreme.

Na otvaranju finalnog događaja prisutnima se obratio  direktor Naučno-tehnološkog parka CG, Velibor Bošković, koji je izrazio zadovoljstvo  uspješno realizovanim projektom i zahvalio učesnicima, predavačima ali i Ambasadi SAD-a.

Irena Orović, prorektorka za nauku na Univerzitetu Crne Gore, istakla je da joj je drago što su mladi ljudi uključeni u projekte koji za cilj imaju postizanje tehnološkog napretka.

“IT sektor ima puni potencijal da postane karika snažnog i stabilnog rasta cijele zajednice”, dodala je Orović.

ImageAmbasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je istakla zadovoljstvo što Ambasada SAD podržava programe  čiji je cilj da dovedu do pozitivnog uticaja u društvu, a pogotovo kada su u pitanju projekti osnaživanja mladih.

“Izuzetno nas je obradovala ideja koju nam je predočio NTP, a to je da uključi mlade ljude u kreiranje ideja kako bi se na najbolji mogući način suočili sa izazovima COVID-19. Zato, želim da čestitam Naučno-tehnološkom parku i Elektotehničkom fakultetu što su lideri i što su predložili jedno ovakvo rješenje”, istakla je Rajnke.

Doc. dr Milena Đukanović je predstavila prisutnima rezultate obuke i radove učenika naglašavajući da je posebno zadovoljstvo da je ovaj projekat pod pokroviteljstvom Američke Abasade, jer je upravo idejni tvorac 3D štampe američki izumitelj Chuck Hull koji je 1989. godine osnovao i jednu od vodećih kompanija na svijetu u polju 3D štampe.

Broj posjeta : 141

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.