Započet projekat o detekciji zloupotrebe bankovnih kartica metodama vještačke inteligencije




Započet projekat o detekciji zloupotrebe bankovnih kartica metodama vještačke inteligencije

Sastankom guvernera Centralne banke Crne Gore dr Radoja Žugića i dekana Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Saše Mujovića ozvaničen je početak projekta „Detekcija zloupotrebe bankovnih kartica metodama vještačke inteligencije“.

Riječ je o projektu u okviru koga će biti razvijen pristup za detekciju zloupotreba u transakcijama bankovnim karticama, zasnovan na tehnikama mašinskog učenja, odnosno vještačke inteligencije. Praktična primjena ovog pristupa u postojećim sistemima pružalaca platnih usluga, kao i u budućem sistemu instant plaćanja, smanjiće rizik zloupotrebe bankovnih kartica i podići stepen zaštite njihovih korisnika.

Guverner Žugić je istakao da su ciljevi ovog projekta i saradnje sa Elektrotehničkim fakultetom UCG višestruki. „Kao prvo, želimo da doprinesemo sigurnijem i efikasnijem funkcionisanju platnih sistema u Crnoj Gori, kao i razvoju domaće ekspertize u oblasti finansijskih tehnologija i sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Istovremeno, želimo da damo podsticaj naučnoistraživačkom radu i razvoju praktičnog znanja u funkciji rješavanja konkretnih problema u ekonomiji, a posebno u realnom sektoru“, istakao je guverner.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Saša Mujović je izrazio zadovoljstvo zbog buduće saradnje, ističući da je „Centralna banka Crne Gore izuzetno moderna institucija koja prati savremene trendove i prepoznaje značaj nauke za prosperitet društva u cjelini“.

Predviđeno je da projekat traje dvije godine, nakon čega će razvijeni pristup za detekciju zboupotreba u kartičnim transkacijama biti stavljen na raspolaganje svim zainteresovanim stranama.

 

https://www.cbcg.me/me/javnost-rada/aktuelno/saopstenja/zapocet-projekat-detekcija-zloupotrebe-bankovnih-kartica-metodama-vjestacke-inteligencije?id=2099

https://www.facebook.com/centralnabankacrnegore/

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6950078550158815232



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.