Primjenom  3D tehnologija na Elektrotehničkom fakultetu obilježeni Dani evropske baštine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kroz demonstraciju 3D tehnologija i njihove primjene crnogorska kulturna baština približena je studentima i osnovcima, u okviru kreativnih radionica projekta “Dani evropske baštine – Održiva baština”, realizovanih na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore i  Eklektik foto studiju, od 26. septembra do 3. oktobra 2022 godine.

Rukovodilac ovog projekta prof. dr Milena Đukanović kazala je da Elektrotehnički fakultet UCG već drugu godinu zaredom ima čast da kroz nauku bude dio ove međunarodne manifestacije - ove godine kroz projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore.  

„U okviru ovogodišnjih radionica predstavljena je upotreba 3D tehnologija i reciklirajućih materijala u promociji održive kulturne baštine uz korišćenje 3D olovaka. Korišćeni su biorazgradivi filamenti različitih boja sa tematikom koja je pokrila interesantne kulturne sfere i obilježja Crne Gore“, kazala je Đukanović.

Pored studenata tehničkih fakulteta, na radionici, u čijoj organizaciji je učestvovao član projektnog tima sa ETF-a Miloš Jelovac, učešće su uzeli učenici osnovnih škola „Radojica Perović“  i „Maskim Gorki“, uzrasta od sedam do 12 godina.

Prošle godine, ova međunarodna manifestacija obilježena je realizacijom projekta, “Kreativne radionice sa 3D olovkama” kao jedan od 13 projekata koje je izabralo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Dane evropske baštine svakog septembra obilježava 50 zemalja potpisnica Evropske konvencije o kulturi, kroz organizovanje događaja na lokalnom i nacionalnom nivou na zajedničku temu koja se bira na evropskom nivou. Manifestacija je pokrenuta kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope. Velika je čast je da je Elektrotehnički fakultet već drugu godinu zaredom učesnik ove međunarodne manifestacije.

 

Image

 

Image

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.