Svijet podvodnih senzorskih mreža predstavljen srednjoškolcima na Elektrotehničkom fakultetu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projektni tim Crnogorskog centra za podvodne senzorske mreže (MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks - MONUSEN) organizovao je Otvorena vrata u okviru festivala „Dani nauke i inovacija 2022“ u cilju popularizacije nauke i predstavljanja istraživanja u oblasti podvodnih senzorskih mreža na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Učenici I i III razreda Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ i učenici I razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, posjetili su MONUSEN centar i PCB laboratoriju za izradu štampanih ploča.

Prof. dr Ana Jovanović i prof. dr Vesna Rubežić su predstavile projekat MONUSEN i održale interesatno predavanje koje je učenike uvelo u svijet podvodnih senzorskih mreža čija se primjena istražuje u različitim oblastima, počev od zaštite životne sredine, eksploatacije prirodnih bogatstava, komunikacije između ronilaca, mapiranja dna do pronalaženja olupina brodova. Prikazani su edukativni filmovi koje su pripremile partnerske istraživačke institucije: Fakultet za elektrotehniku i računarstvo, Sveučilišta u Zagrebu, Univerzitet  Newcastle Upon Tyne i Nacionalni istraživački savjet Italije.

Anđela Radonjić, studentkinja III godine Elektrotehničkog fakulteta je demonstrirala učenicima kako se simulator senzorskih mreža i UWSIM simulator (sa podvodnim vozilom) koriste u centru MONUSEN za testiranje različitih komunikacionih protokola, odnosno tehnika upravljanja podvodnim vozilima.

U PCB laboratoriji učenici su od laboranta Momčila Radunovića i studentkinje Anđele Radonjić naučili kako se fotolitografska metoda i CNC mašina primjenjuju za  izradu štampanih ploča. 

Vjerujemo se da su eksperimenti i prezentacije u okviru Otvorenih vrata MONUSEN-a bili zanimljivi učenicima i da će nauka biti značajan segment njihovog interesovanja.   

Zahvaljujemo se profesoricama Marini Radonjić i Slađani Sarić iz Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, profesorici Mariji Popadić Blečić i profesoru Milosavu Šćepanoviću iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice što su prepoznali značaj popularizacije nauke mladima i u okviru projekta MONUSEN.

 

Foto: Ivan Bakić

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.