Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta UCG: Trifun Savić




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta UCG: Trifun Savić

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore predstavljamo Trifuna Savića. Trifun se trenutno nalazi na završnoj godini doktorskih studija na Univerzitetu Sorbona u Parizu. Glavni istraživački interesi su mu: lokalizacija, bežične tehnologije sa niskom potrošnjom energije i Internet stvari (IoT).

ETF: Trifune, predstavite se našim studentima.

Trifun Savić: Završio sam osnovne i master studije na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, 2015. i 2017. godine. U vrijeme završetka osnovnih studija počeo sam da radim u prvom Centru Izvrsnosti u Bioinformatici - BIO-ICT, pri Elektrotehničkom fakultetu. Od 2019. godine počinjem da radim u francuskom Nacionalnom Institutu za Informatiku i Automatiku - Inria. Trenutno sam na završnoj godini doktorskih studija na Univerzitetu Sorbona u Parizu, a ujedno radim kao R&D inženjer za kompaniju Falco / Wattson Elements. Moji glavni istraživački interesi obuhvataju lokalizaciju, bežične tehnologije sa niskom potrošnjom energije i internet stvari (IoT). Tokom mog angažmana pri Inria institutu i trajanja doktorskih studija bio sam uključen u mnoštvo multidisciplinarnih projekata. Bavio sam se razvojem inovativnih rešenja za mapiranje gasovoda u pametnim gradovima, predikciju mraza u voćnjacima, lokalizaciju i koordinaciju minijaturnih robota, kao i monitoring i lokalizaciju brodova u marinama. Neka od ovih rješenja su uspješno komercijalizovana i implementirana na području Evrope, Južne i Sjeverne Amerike.

ETF: Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj?

Trifun Savić: Jedan od ključnih načina na koje je Elektrotehnički fakultet uticao na moju karijeru je pružajući mi jaku inženjersku osnovu. Znanja koja sam stekao u toku osnovnih studija a pogotovo tokom master studija pomogli su mi da lakše savladam buduće kompleksnije zadatke. Tokom svog angažmana u BIO-ICT centru stekao sam praktična inženjerska znanja, radio na realnim projektima i zadacima. Iskustvo sa fakulteta i konstantan rad na sebi doprinijeli su da postanem konkurentan i na evropskom tržištu rada i da se uspješno uhvatim u koštac sa projektima koje sprovode neke od vodećih evropskih i svjetskih istraživačkih institucija.

ETF: Kakve su, po Vama, mogućnosti zaposlenja nakon svršenih studija Elektrotehničkog fakulteta?

Trifun Savić: Mislim da ne treba posebno naglašavati koliko je velika mogućnost zaposlenja nakon svršenih studija Elektrotehničkog fakulteta. Prethodne decenije svjedočimo velikom rastu broja kompanija koje se bave računarskim naukama i vještačkom inteligencijom, što trenutno predstavlja najaktuelnije inženjersko zanimanje. Međutim, primjećuje se i sve veći deficit inženjera koji se bave razvojem hardvera i firmvera. Upravo programiranje čipova i njihov dizajn predstavljaju buduće deficitarne oblasti a samim tim i prostor za nove uspješne inženjere. Naravno, potrebno je uložiti dodatni napor i van fakulteta kako bi odabrali specifičnu oblast i postali uspješan inženjer. Predani rad i razmišljanje izvan kutije vas upravo može i dovesti u poziciju da radite sa vodećim istraživačima u svijetu.

ETF: Planovi za budućnost?

Trifun Savić: Nadam se da ću u budućnosti stečene vještine primijenjivati u Crnoj Gori. Ovo mi predstavlja posebno zadovoljstvo i raduje me pomisao da svoja znanja i konekcije mogu podijeliti sa ljudima gdje sam ponikao.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.