Pobjednici studentskog takmičenja SmartUp posjetili fabriku kompanije Schneider Electric




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore koji su pobijedili na studentskom takmičenju SmartUp posjetili su fabriku kompanije Schneider Electric u Plovdivu. Riječ je o digitalizovanoj i pametnoj fabrici koja proizvodi minijaturne automatske prekidače. Fabrika je 72% svojih procesa automatizovala, a njihov cilj je da do kraja 2025. godine postignu 90% automatizovanosti.

Kompanija Schneider Electric je u maju 2022. godine organizovala studentsko takmičenje SmartUp za studente Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici u saradnji sa studentskom organizacijom EESTEC LC Podgorica. Glavni zadatak bio je projektovanje Mikromreže koristeći softver za projektovanje elektroinstalacija EcoStruxure Power Design .

Pobjedu na ovom takmičenju odnijeli su studenti, sa odsjeka Energetika i automatika, Nađa Mirković, Rada Musić, Elmir Bučan i Miloš Kadić

U nastavku vam prenosimo utiske članova pobjedničkog tima.

„Takmičenje je bilo izuzetno iskustvo i odlična prilika da se steknu nova znanja i poznanstva. Ukupna atmosfera je bila pozitivna i prijatna, a sjajna organizacija doprinijela je tome da se i pored čitavog dana provedenog na fakultetu nismo osjećali umorno već ispunjeno. Kada na kraju osvojite i nagradu zadovoljstvo postane još veće. Putovanje u Bugarsku, obilazak pametne fabrike Schneider Electric  u Plovdivu, nam je pored novih poznanstava sa kolegama iz regiona pružilo i značajna praktična znanja“, kazala je Rada Musić.

Nađa Mirković očekuje da će ovakvih prilika biti više u narednom periodu i da će interesovanje studenata biti veće.

„Učestvovanje na takmičenju koje je organizovala firma Schnider Electric  u saradnji sa fakultetom je predivno iskustvo, zahvaljujući kojem smo se upoznali sa praktičnim dijelom naše struke i mnogo toga naučili. Pored toga, i takmičenje i putovanje koje smo osvojii su nam pružili nezaboravno druženje i sticanje novih poznanstava. Nagrada je došla neočekivano i motivisala nas je da nastavimo da se bavimo ovakvim aktivnostima“, rekla je Nađa.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.