Predstavljanje projekata MARBLE i MONUSEN




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru skupa „Podrška razvoju inovacija u plavom rastu“ koji će se održati u petak 21. aprila 2023. godine u Privrednoj komori Crne Gore, prof. dr Igor Radusinović će predstaviti projekte MARBLE i MONUSEN koji realizuju projektni timovi sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u saradnji sa partnerskim institucijama iz Evropske unije. 
Projekat MARBLE (Joint Master on Maritime Robotics in Blue Economy) koji se finansira u okviru Jadransko-jonskog transnacionalnog programa ADRION, usmjeren je na uspostavljanje mreže akademskih i poslovnih partnera koji će zajedno raditi na unapređenju vještina i izgradnji kapaciteta u oblasti pomorske robotike u plavoj ekonomiji,  doprinos razvoju znanja i vještina o održivoj plavoj ekonomiji u Jadransko-jonskom regionu i povećanju važnosti obrazovanja i inovativnih pristupa zasnovanih na novim tehnologijama, kao i pripremu dokumentacije za uspostavljanje zajedničkog master program iz pomorske robotike u plavoj ekonomiji. 
Projekat “Crnogorski centar za podvodne senzorske mreže” (MONtenegrin center for Underwater SEnsor Networks - MONUSEN), koji finansira Evropska unija u okviru programa Horizon Europe, usmjeren je na povećanje istraživačkih i inovacionih kapaciteta Univerziteta Crne Gore, u oblasti podvodnih senzorskih mreža. 
Privredna komora Crne Gore kao partner u realizaciji međunarodnog projekta „Plavi pametni rast S3 u Jadransko-jonskog regiji” (“Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3- BLUEAIR“) organizuje jednodnevni sastanak u cilju povezivanja pružaoca inovativnih rješenja i onih kojima su ta rješenja potrebna kako bi se zajednički iskoristile mogućnosti za koordiniranu saradnju u oblasti inovacija u Jadransko-jonskoj regiji.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.