Studenti master studija u posjeti Termoelektrani Pljevlja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U petak, 21.04. studenti master studija na smjeru "Elektroenergetski sistemi" Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, zajedno sa saradnikom u nastavi Milošem Jelovcem, imali su jedinstvenu priliku da posjete Termoelektranu Pljevlja. Ova stručna posjeta organizovana je u sklopu predmeta "Kvalitet električne energije" koji predaje prof. dr Saša Mujović, kao dio nastojanja da se studentima pruži što više praktičnih iskustava i stvarnih primjera učenja.

Studenti su u pratnji elektroinženjera i zaposlenih u Termoelektrani Pljevlja, Željka Pejovića i Dejana Vraneša (koji su ujedno i bivši studenti elektrotehničkog fakulteta u Podgorici), imali priliku da vide na licu mjesta kako se proizvodi električna energija i kako se sprovodi njena kontrola i održavanje kvaliteta. Obilazak postrojenja uključivao je razgledanje cijelog procesa proizvodnje, od pripreme goriva do proizvodnje pare i generisanja električne energije. Studenti su takođe imali priliku da postavljaju pitanja i razgovaraju sa zaposlenima o njihovom radu i iskustvima.

Posjeta je bila organizovana zahvaljujući inicijativi prof. dr Saše Mujovića i rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore, koji su osigurali prevoz i ručak za studente. Ova prilika da se studenti približe stvarnom svijetu elektroenergetskih sistema i dobiju praktično iskustvo predstavlja značajnu korist za njihov daljnji akademski i profesionalni razvoj, treba naglasiti da je obilazak organizovan u trenutku redovnog godišnjeg remonta TEP-a, kada je veći dio postrojenja dostupan za bolju prezentaciju i objašnjenje načina rada.

Ova posjeta predstavlja još jedan primjer uspješne saradnje između akademske zajednice i privrede u Crnoj Gori, i dokazuje važnost pružanja prilika za sticanje praktičnih iskustava i primjera učenja studentima.  Studenti su dobili jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najmodernijim tehničkim dostignućima u oblasti elektroenergetike, kao i sa znanjem i iskustvima stručnjaka iz industrije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.