Drugoplasirani idejni projekat automatizovane pametne saksije studenata Elektrotehničkog fakulteta UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na finalnom takmičenju Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta, drugo mjesto i nagrada od 500 eura, pripali su timu Orhis koji čine studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore: Boris Jovanović, Miloš Jelovac, Luka Manojlović, Ognjen Šubarić i Vladimir Đurišić. Tim povodom razgovarali smo sa predstavnikom tima Borisom Jovanovićem.

ImageBoris kaže da se ideja za projekat automatizovane pametne saksije koja funkcioniše na principu kvalitetnijeg, lakšeg i zanimljivijeg uzgoja biljke, javila prije početka Startup akademije, međutim, pohađanjem Akademije dobili su priliku da uz pomoć mentora, dr Đura Stojanovića, upotpune i na pravi način predstave svoju ideju.

"U septembru prošle godine, kolega Luka Manojlović i ja učestvovali smo na Ljetnjoj startup školi, takođe organizovanoj od Elektrotehničkog fakulteta. Tada smo došli na ideju o izradi pametne saksije i po okončanju ljetnje škole odlučili smo da nastavimo da radimo na tome", kazao je on.

Predstavnik tima kaže da, nakon završetka Startap akademije, pune izazova, primjećuje da su svi članovi tima bogatiji znanjem, iskustvom i funkcionisanjem u timu.

"Tokom rada na projektu konstantno su se pred nama pojavljivali izazovi koje je trebalo brzo rješavati, a to je podrazumijevalo učenje mnoštva novih stvari kroz konstantan timski rad", dodao je Boris.

Boris kaže da je pandemija u velikoj mjeri uticala na njihov rad, jer su biliImage limitirani u pogledu nabavke komponenti za izradu prototipa, pa su često morali da improvizuju i traže alternativne načine za realizaciju ideje koja je uključivala prateću aplikaciju za monitoring i snabdijevanje informacijama o svim važnim parametrima. 

"Bili smo primorani i da sve sastanke, uključujući i one sa mentorom, realizujemo onlajn što je donekle otežavalo rad. Međutim, uz konstantno prisutan timski duh i odličnu radnu atmosferu nije nam falilo motivacije i entuzijazma da naš projekat realizujemo do kraja, onako kako smo prvobitno zamislili", rekao je student.

Finalna "epizoda" Akademije, kaže Boris, omogućila im je da iskuse predstavljanje ideje investitorima i pritisak koji je nezaobilazan, dok u 10 minuta pokušavate da smjestite četiri mjeseca rada.

Budući da je sve više događaja koji okupljaju ljude zainteresovane za pokretanje startapa, navodi Boris, kolegama savjetuje da se, ukoliko imaju ideja i ambicija, prijave za neki sličan projekat.

"Ono što vam svima želimo je da iskusite neopisiv osjećaj zadovoljstva kada vidite da je vaša ideja pretočena u realnost. Zato ne čekajte mnogo, okupite ekipu i krenite putem vaših ideja, ne zastajkujući i ne odustajući kada se pojave prepreke, jer svaka pređena prepreka je pobjeda vaše ideje koja vas gura naprijed", završava Boris.

Medijske objave:

https://fosmedia.me/infos/drustvo/kad-se-ideja-pretoci-u-realnost-prica-o-nagradenoj-pametnoj-saksiji-studenata-etf

https://www.portalanalitika.me/clanak/drugoplasirani-idejni-projekat-automatizovane-pametne-saksije-studenata-elektrotehnickog-fakulteta-ucg

https://makanje.me/clanak/2365?fbclid=IwAR0ygjOQLc0YpIee5DVFYR_Q9q2BtBJBnyE_iw0OK-WIMerwzMrt49N2EV8



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.