Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Dejan Pešterac




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Dejan Pešterac

U susret Danu fakulteta, predstavljamo alumniste Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji su se ostvarili u struci i danas treba da predstavljaju uzor našim studentima. Počinjemo sa Dejanom Peštercem, osnivačem i vlasnikom firme ELECTRO GROUP, koja je kroz donaciju renovirala salu 019, koja se sada naziva Electro Group sala.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

DEJAN PEŠTERAC: Pitanje je samo naizgled jednostavno, a u stvari u odgovoru na ovo pitanju se krije cijela evolucija, kako naše privrede, tako i našeg sistema školovanja. Nekada je bila potrebna prilična snalažljivost i intezivna interakcija između studenata kako bi se obezbijedila kvalitetna literatura za savladavanje materije koja se izučavala. Danas su studentima na raspolaganju kako materijali dostupni na samom fakultetu, tako i pregršt materijala do kojih se lako dolazi preko interneta.

Dakle, studiranje je uveliko olakšano, ali nedostaje one sposobnosti snalaženja što se i te kako osjeti kod novih generacija inženjera kada se uhvate u koštac sa realnim radnim zadacima.

Nasuprot olakšanju kada je studiranje u pitanju stoji značajno komplikovanija procedura u pronalazenju kvalitetnog zaposlenja. Veliki sistemi kao što su Elektroprivreda ili telekomunikacioni operateri koji su nekada bili sigurno utočište za svršene studente su uglavnom popunjeni, a privatni sektor zahtijeva upravo ono što novim generacijama nedostaje, a to je brza prilagodljivost i što veća samostalnost u izvršenju radnih zadataka.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

DEJAN PEŠTERC: Na ovo pitanje sam u većoj mjeri odgovorio kroz odgovor na prethodno pitanje. Što se tiče spoznaje značaja inženjerskog zanimanja u vrijeme mog studiranja, mogu reći da nisam, kao ni većina mojih kolega, bio svjestan koliko je veći izbor mogućnosti za nastavak karijere kada se u džepu ima inženjerska diploma.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

DEJAN PEŠTERAC: Za Elektrotehnički fakultet me vežu jake emocije, najiskrenije, tako da teško mogu biti objektivan u ocjeni ove ustanove. ETF će uvijek biti moja druga kuća, ja ga doživljavam kao svoju maticu iz koje sam potekao. Koliko god je bio težak, ja volim ovaj fakultet i on mi je puno dao. Jeste da me vežu emocije za ETF, ali isto tako mogu reći da je više nego očigledan napredak u odnosu na vrijeme kada sam ja studirao. ETF je izrastao  u modernu školsku ustanovu koja definitivno kreira tehnološki razvoj našeg društva.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

DEJAN PEŠTERAC: Moram se osvrnuti na odgovor na prvo pitanje. Više druženja, više oslanjanja jednih na druge, više timskog rada, više kreativnosti, više formiranja sopstvenih sudova baziranih na realnim iskustvima.

Osim navedenog, savjetujem im više kontakata sa privredom tokom studiranja, kako kroz kontakte koje organizuje fakultet, tako i kroz kontakte obezbijeđene u vlastitoj režiji. Svaki put do uspjeha je uvijek težak i naporan i potrebno je dosta odricanja, snage i upornosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.