Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Nenad Novović




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Nenad Novović

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta predstavljamo Nenada Novovića. Nenad Novović je koosnivač prvog startupa - CdM portala, davne 1997. godine. Nenad Novović ima 15 godina iskustva u telekomunikacijama, 7 godina iskustva u preduzetništvu i IT industriji kroz osnivanje i razvoj uspješne kompanije Amplitudo koja danas broji 80 zaposlenih.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Nenad Novović: Mogu slobodno reći da je na početak moje poslovne karijere ETF presudno uticao. Krajem te davne 1997. godine smo kolega Vuk Gojnić i ja, kao brucoši željni inovacija i novih stvari, došli na ideju osnivanja web portala – Cafe del Montenegro. Nakon kraćeg vremena zavrijedili smo pažnju Internet CG, koji je osnovan takođe krajem te godine, koji nam je ponudio pomoć za dalje razvijanje našeg projekta kao i honorarni posao. Internet je bukvalno bio u povoju te godine, pristup je bio jedino moguć putem dial-up konekcije (neshvatljivo za današnje prilike :) ), Google i Facebook nijesu postojali.

Profesori su bili starog kova, učili smo uglavnom iz skripti i po neke knjige (Bego – Mjerenja), imali smo 41 ispit koji se sastojao od pismenog pa usmenog dijela. Malo drugačije nego danas. Generacija sa fakulteta se ispostavilo da je više nego sjajna. Neko je uspješan u inostranstvu, neko u bankarstvu, telekomunikacijama, neko u startap svijetu ili u vodama preduzetništva, a neko je i postao dekan ETFa.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Nenad Novović: Kao što sam napisao, ja sam počeo poslovnu karijeru na prvoj godini fakulteta. Tokom čitavog perioda studiranja sam paralelno i radio. Takav način studiranja nije baš najjednostavniji i najlakši, ali bi ga svakako toplo preporučio svim mladim kolegama, jer će na taj način paralelno iskoristiti vrijeme studiranja da steknu neophodno iskustvo i naprave što lakšu tranziciju prema tržištu rada koje je u današnje vrijeme puno prilika kako u Crnoj Gori tako i u inostranstvu.

Jedan od profesora koji je na mene ostavio najznačajniji utisak je sigurno prof. dr. Zoran Mijanović, najviše kroz način na koji je rješavao probleme i to povezivao sa biznisom i poslovnim okruženjem, što i nije tako imanentno elektro inženjerima.

Tokom studija sam naučio da cijenim način na koji ”inženjerski mozak” funkcioniše, i kasnije tokom poslovne karijere u mnogim situacijama uspio da to uspješno primijenim u praksi.

Kao neko ko je na čelu jedne od najinovativnijih kompanija u Crnoj Gori, koja zapošljava skoro 80ak mladih i obrazovanih ljudi, uvijek se radujem svakom novom studentu, pripravniku ili kolegi koji dolazi sa mog fakulteta.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Nenad Novović: Smatram da je novo rukovodstvo ETFa, na čelu sa dekanom prof. Sašom Mujovićem, za kratko vrijeme uspjelo da pokrene sjajne stvari na našem fakultetu. Drago mi je da smo među prvima kao kompanija imali prilike da investiramo u renoviranje jedne od računarskih sala, a još draže mi je da je taj trend nastavljen i da fakultet dobija potpuno novo ruho.

Mogu sa ponosom da kažem da će startap akademija koju smo zajedno pokrenuli prošle godine ove godine biti na još većem nivou, i pružiti priliku studentima da pokažu svoje ideje i da usvoje nova znanja u atraktivnom svijetu inovacija.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Nenad Novović: Prvo bih im čestitao na izboru. Nakon toga savjetovao da maksimalno iskoriste vrijeme koje provode na fakultetu, izgrade mrežu poznanstava sa svojim kolegama, i potrude se da obezbijede što prije mogućnost praktičnog rada ili volontiranja u nekoj od kompanija iz industrije koju odaberu. Nadam se da će to biti IT, a u Amplitudu su svakako dobrodošli.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.