Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Jagoš Pupović




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Jagoš Pupović

U grupi uspješnih alumnista predstavljam Jagoša Pupovića. Jagoš Pupović je trenunto na poziciji direktora Elektroprenosa u CGES-u (Crnogorski Elektoropenosni Sistem).

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Jagoš Pupović: Ono što je zajedničko za studiranje nekad i sad jeste činjenica da je studirati na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici uvijek predstavljalo ponos. Biti dio našeg fakulteta je za mene i tada i sad izazivalo poseban osjećaj, osjećaj gordosti. Vjerujem a i volio bih da kolege koje sada studiraju, imaju isti osjećaj koji će kako godine prolaze biti sve jači. Siguran sam da su u periodu 90-tih godina uslovi za studiranje bili znatno teži (zbog raznih uslova, tehničkih i onih drugih) ali svi koji danas studiraju moraju biti svjesni činjenice da završen elektrotehnički fakultet stvara realnu osnovu uspješnog rada i života. Navedenih činjenica postajemo svjesniji kako vrijeme prolazi. Upravo sve ovo što sam prethodno naveo ukazuje na to koliku energiju i snagu mi je dao matični fakultet i koliko je uticao na moj životni put.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Jagoš Pupović: Moje iskustvo kada je u pitanju izbor fakulteta je sledeće. Bio sam siguran da ću studirati neki od tehničkih fakulteta i moje razmišljanje je bilo tako usmjereno još iz dana kada sam pohađao srednju školu-Gimnaziju Tanasije Pejatović Pljevlja. Elektrotehnički fakultet je tada, kao i sada, važio za jedan od „težih“, ako ne i za „najteži“ fakultet. Na prvoj godini su studente čekala renomirana imena profesora-Kosmajac, Marđokić, Šaranović i svima je bilo jasno da će biti potrebno dosta rada i truda da se završi Elektrotehnički fakultet. Meni je bilo jasno da završetkom Elektrotehničkog fakulteta sigurno neću imati problema prilikom zaposlenja, jer sam bio svjestan postojanja i jačine energetskog sektora u Crnoj Gori. Razmišljanje je bilo dobro i volio bih da i današnji srednjoškolci imaju na umu šta je to što Crnu Goru vuče naprijed i gdje su velike razvojne šanse, ovdje konkretno mislim na razvoj energetike i potencijale koje ima Crna Gora.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Jagoš Pupović: Ovo ću reći u samoj jednoj rečenici. Uvijek kada dolazim na Elektrotehnički fakultet pomislim samo jedno “Evo me kući”. Poseban je osjećaj imati saradnju, slušati o ETF-u, sretati kolege i raditi sa njima. Za mene je Elektrotehnički fakultet Podgorica jedna velika porodica.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Jagoš Pupović: Studentima koji sada studiraju na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici bih rekao da su napravili pravi izbor. Posebno će biti svjesni svog izbora kada se budu zapošljavali jer Elektrotehnički fakultet pruža velike mogućnosti u radu i daljem usavršavanju. Budućim studentima bih dao savjet da, koliko god to nerealno izgledalo u tim godinama, razmisle  o onom šta ih to čeka sjutra kada završe fakultet. Elektrotehnički fakultet pruža veliku mogućnost, sticanja znanja a kasnije zaposlenja, što na kraju doprinosi normalnom životu i radu. Poruka za njih bi bila “Elektrotehnički fakultet je svijetla budućnost”.

Za sve nas koji pripadamo Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici, ETF je svijetla prošlost, sadašnjost i budućnost.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.