Dekan Mujović: Godina neizvjesnosti, nekih novih pravila i vrijednih rezultata Elektrotehničkog fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Sa dekanom Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Sašom Mujovićem razgovarali smo za sajt Univerziteta Crne Gore o svim izazovima u 2020. godini, događajima i uspjesima koji su je obilježili, na polju nauke, uspostavljene saradnje sa ključnim crnogorskim privrednim partnerima, benefitima po studente i realizaciji nastave u posebnim okolnostima.    

UCG: Sa kojim izazovima se suočio Vaš fakultet u protekloj 2020. godini koja je na izmaku?

PROF. DR MUJOVIĆ: Godina na izmaku je, bez dileme, najspecifičnija godina od osnivanja Elektrotehničkog fakulteta. Donijela nam je neizvjesnost i pokazala da nauka i život mogu biti drugačiji, kao i da ubrzani tempo svakodnevnice i sva naša stremljenja za boljim i većim postaju ništavni pod naletom opasnosti za fizički opstanak. Kovid virus je trajno obilježio 2020. godiImagenu i kreirao čitav spektar izazova na koje smo morali odgovarati i kojima smo se morali prilagođavati. Pitanje organizacije nastavnog procesa u novonastalim okolnostima je bio početni, a rekao bih i najveći izazov. Kao fakultet na kojem se izučava složena problematika, njegovali smo tradicionalni pristup nastavi, koji podrazumijeva časove predavanja i vježbi u amfiteatrima i laboratorijskim učionicama, česte konsultacije i snažnu upućenost studenata na direktan kontakt sa predmetnim nastavnicima. Od marta 2020. godine smo bili prisiljeni da ovaj, potvrđeno uspješni koncept, napustimo i tražimo alternativu. To je bilo teško i veoma rizično, imajući u vidu našu obavezu da očuvamo renome Elektrotehničkog fakulteta. Jedini naš izbor bio je rad na daljinu i korišćenje brojnih platformi koje to podržavaju. Nastavni process tokom studijske 2019/2020 je okončan, započeo je i novi ciklus studijske 2020/2021 i preovladava mišljenje da su studije elektrotehnike zadržale potreban nivo kvaliteta i da samo opstali. Ipak, rano je za krajnji sud i vrijeme pred nama će pokazati da li je ovaj prelaz bio bezbolan i bez naročitih negativnih posljedica. Treba napomenuti da su sve studijske posjete odložene za neko bolje vrijeme, kao i stručna praksa naših studenata u crnogorskim kompanijama. Dodatno, studenti i nastavni kadar Elektrotehničkog fakulteta su bili lišeni mogućnosti putovanja. Kao zaključak: opstali jesmo ali ostaje otvoreno pitanje koliko smo na ovaj način, sa svim učinjenim kompromisima u odnosu na naše uobičajno funkcionisanje, ugrozili budućnost i razvojni put Fakulteta.

UCG: Koji momenti, događaji i projekti su posebno obilježili ovu godinu?

PROF. DR MUJOVIĆ: I pored ekstremnih okolnosti sa kojima smo se suočili, rezultati koje smo postigli tokom 2020. godine su zaista respektabilni. Posebno sam ponosan i posebno izdvajam:

  1. Da su četiri naša doktora nauka izabrana ili su na pragu izbora u docentska zvanja,
  2. Da smo obezbijedili da svi naši saradnici, studenti magistarskih i doktorskih studija imaju plaćene školarine, a zahvaljujući plodnoj saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore I njihovoj donaciji,
  3. Da će ubuduće za ove svrhe biti formiran "Fond ekselentnosti", finasiran od strane komapanije Telenor, čime kreiramo potrebnu osnovu za ostanak najboljih studenata na Elektrotehnički fakultet i njihovo usmjeravanje ka akademskoj karijeri,
  4. Da se možemo pohvaliti sa 35 objavljenih radova nastavnika i saradnika Fakulteta u časopisima sa SCI liste, te da je u toku realizacija 23 nacionalna i međunarodna projekta,
  5. Da smo obnovili i uspostavili saradnju sa ključnim crnogorskim kompanijama iz oblasti energetike i ICT-a, poput: EPCG, CGES-a, Telenor-a, M-tel-a, Ramel-a, Bemax-a, Electro Group-a, Electro Team-a, Mezon-a, CoreIT-a, Amplituda, Čikoma, Roaming Networks-a i Uhura Solutions-a, čime smo formirali respektabilan konzorcijum partnera i pokazali svoj čvrst stav da je izolovana akademska zajednica neodrživa i nepotrebna ovom društvu i državi.
  6. Da smo ostvarili izuzetnu saradnju i dobili ogromnu podršku od alumnista Elektrotehničkog fakulteta,
  7. Da smo renovirali sve amfiteatre koje koristi Elektrotehnički fakultet (019, 018, 016, 204) i dvije od tri računarske učionice (L1 i l3). Da smo renovirali Zajedničku Svečanu salu u zgradi tehničkih fakulteta, prostor Dekanata Elektrotehničkog fakulteta i hodnike Fakulteta. Sve navedeno je urađeno od dobijenih donacija privrednih partnera.
  8. Da smo istinski podržavali rad studenata i sve njihove aktivnosti. S tim u vezi, valja posebno izdvojiti organizaciju prve Start-up akademije, čije je finale predstavljalo jedan od najinteresantnijih događaja realizovanih na Elektrotehničkom fakultetu. Naš Fakultet je tog dana bio "svijet" koji je okupio sjajne studente sa inovativnim idejama, njihove mentore – predstavnike najznačajnijih kompanija u oblasti energetike i ICT-a u Crnoj Gori, predstavnike diplomatskog kora, Ministarstva nauke i čelnike Univerziteta Crne Gore.
  9. Da smo učestvovali u radu Ministarstva nauke, posebno kroz pripremu i početak realizacije Strategije pametne specijalizacije.

Priznaćete da su ovo rezultati koji bi zavrjeđivali pažnju i u potpuno redovnim uslovima, te da imam pravo na zadovoljstvo ostvarenim.


UCG: Imajuću u vidu aktuelnu situaciju, koliko je fakultet bio u mogućnosti da radi i doprinese internacionalizaciji na UCG?

PROF. DR MUJOVIĆ: Jedan vid internacionalizacije je rad na projektima i imajući na umu broj aktivnih projekata na kojima participira ETF, možemo konstatovati da smo dali i dajemo doprinos ovoj oblasti i međunarodnoj prepoznatljivosti Univerziteta Crne Gore. Takođe, publikovani radovi i njihova citiranost su naš veliki adut i adut Univerziteta. Što se tiče mobilnosti studenata i nastavnog kadra, kao i organizaciji međunarodnih naučnih skupova, virus je uradio svoje tokom 2020. godine, zatvorio granice i ostavio veliki prostor za nadogradnju u godinama koje dolaze.


UCG:  Da li su naučnositraživačke aktivnosti ili projekti mogli biti ostvareni u skladu sa planiranim?

PROF. DR MUJOVIĆ: Nažalost, naučnoistraživačke i projektne aktivnosti nisu mogle biti realizovane u punom i planiranom obimu. Ipak, to nije plod indolencije ili lošeg rada zaposlenih na ETF-u, nego realnih okolnosti i problema sa kojim se suočava cijeli svijet i sva naučna zajednica. S tim u vezi, smatram da će propušteno biti nadoknađeno bez većih posljedica i da će zacrtane aktivnosti biti uspješno kompletirane.


UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada, u okviru 2021. godine?

PROF. DR MUJOVIĆ: Iznad svega i prije svega želim dobro zdravlje za sve zaposlene na Fakultetu i Univerzitetu Crne Gore. Ako imamo tu komponentu onda možemo reći da imamo temelj za sve ostalo i pravo na nadu da će nam 2021. godina biti još uspješnija. Brojne aktivnosti su pred nama. Želimo konstantan razvoj Fakulteta, želimo nove studijske programe, pokretanje programa cjeloživotnog učenja, nastavu na engleskom jeziku, opremanje laboratorija i sve ono što će ETF učinjeti boljim i konkurentnijim. Ipak, u deficitu smo sa brojem zaposlenih i to je pitanje od najvećeg značaja u ovom momentu. Brojnost kadra mora biti povećana i to je uslov svih uslova i osnova sa napredak. Iskreno se nadamo da ćemo naići na razumijevanje i da će postojati svijest da nauka nije trošak nego moćno sredstvo u cilju prevazilaženje složene ekonomske situacije u zemlji. Digitalizovano društvo bazirano na nauci i znanju mora biti oslobođeno barijera za zapošljavanje onih najboljih, jer upravo oni prave razliku i čine da ulaganje u njih bude višestruko isplativo.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.