Pomorska biblioteka




Pomorska biblioteka djeluje u okviru Pomorskog fakulteta Kotor gotovo od samog osnivanja ove ustanove 1959. godine. 

Pomorska biblioteka djeluje u okviru Fakulteta za pomorstvo Kotor (ranije - Viša pomorska škola u Kotoru) gotovo od samog osnivanja ove ustanove 1959. godine. Njeno osnivanje, razvoj i djelovanje usko su vezani za sve mijene kojima je bila izložena pomorska privreda i pomorsko školstvo Crne Gore počevši od druge polovine XX vijeka pa sve do danas. Pomorska biblioteka je otpočela rad sa malom zbirkom stručne literature na našem i stranim jezicima, da bi najveći prosperitet doživjela krajem osamdesetih godina, kada je zahvaljujući kapetanu Božu Dabinoviću, brodovlasniku iz Monaka, bibliotečki fond preseljen u posebnu zgradu, u kojoj se i danas nalazi. Dobročinitelj, kapetan Božo Dabinović, izdanak poznate pomorske porodice Dabinović iz Dobrote, finansirao je adaptaciju ove zgrade isključivo za potrebe Pomorske biblioteke, a donaciju je posvetio uspomeni na svog oca, prof. dr Antuna Stijepova Dabinovića.

Objekat u kojem se danas nalazi Pomorska biblioteka je važan kulturno-istorijski spomenik na mapi Crne Gore, što ovu ustanovu, pored bogatstva stručnih informacija iz pomorstva sadržanih u knjigama, periodici i drugim savremenim nosiocima informacija, čini značajnijom i vrednijom, i usudili bi se reći - jedinstvenom. U zgradi Pomorske biblioteke je oktobra 1813. godine, na zajedničkoj skupštini, izglasano ujedinjenje Boke Kotorske i Crne Gore. Tom prilikom je ovdje formirana zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija (predsjedavao je Petar I Petrović), i zbog toga je zgrada Pomorske biblioteke poznata kao zgrada Centralne komisije. Sjećanje na dešavanja vezana za ujedinjenje Boke i Crne Gore, u kojima je zgrada Biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja na našim prostorima s početka XIX vijeka, čuva se u memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke. U arhitektonskom pogledu zgrada je tipična dobroćanska dvospratna kapetanska palata iz 18. vijeka koja, jednostavnošću linija i atraktivnošću lokacije, plijeni znatiželju prolaznika i turista. Pomorska biblioteka se nalazi u Dobroti, između crkve Sv. Matije i naselja Kamp. Udaljena je od zgrade Fakulteta za pomorstvo 1.5 km, odnosno nešto manje od 1 km odStudentskog doma “Spasić – Mašera”. Raspolaže čitaoničkim prostorom od desetak  mjesta. Studentima, nastavnom osoblju i saradnicima Fakulteta za pomorstvo u Kotoru Pomorska biblioteka služi kao nezamjenljiva osnova za pripremu i realizovanje edukativnog i didaktičkog procesa, te kao solidna potpora istraživačkog i naučnog rada na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru. Pomorska biblioteka je odjeljak Centrane univerzitetske biblioteke u Podgorici. Pomorska biblioteka danas je savremena, stručna, visokoškolska biblioteka koja raspolaže sa oko 8 hiljada naslova i preko 13 hiljada primjeraka biblitečkih jedinica. U tehničkom pogledu Pomorska biblioteka je opremljena sa 4 PC-a, 1 laserskim štampačem i 1 fotokopir-aparatom.

Korisnicima je na raspolaganju elektronski (online) katalog COBISS.CG. U pripremi je i drugi elektronski (online) katalog pod nazivom Centralni katalog pomorstva Crne Gore (CKPCG). Posebno treba naglasiti da svi zaposleni na Univerzitetu CG imaju slobodan pristup EBSCO bazi podataka ukoliko joj pristupaju sa akademske mreže.

 


Radno vrijeme

- Rad sa korisnicima je od ponedeljka do petka u terminu od 8:00 do 16:00 sati.

- U tom istom terminu možete koristiti udobnu čitaonicu u kojoj vam je na raspolaganju bežični internet.

Adresa i kontakt

Pomorski fakultet Kotor
Pomorska biblioteka
Dobrota 171
85330 Kotor
Crna Gora
tel. +382 32 330 970, +382 67 614 508
e-mail: pfk.biblioteka@ucg.ac.me, natasa.gobovic@ucg.ac.me, fzthbibl@ucg.ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.